Moeskroen en Doornik gaststeden voor de Nationale Spelen in 2018
Zaterdag 27 mei 2017 — Na alweer een zomerse editie van de Nationale Spelen nemen vandaag meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking afscheid van het prachtige Limburg. Volgend jaar nemen Moeskroen en Doornik de fakkel over. Straks volgt nog een grootse Sluitingsceremonie waar alle vrijwilligers, coaches en atleten deze sportieve vierdaagse in stijl kunnen afsluiten.
Limburg was de afgelopen 4 dagen de gastprovincie voor de 35e editie van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen. Meer dan 3400 atleten, 1200 coaches en ongeveer 1800 vrijwilligers per dag beleefden de tijd van hun leven op de zes sportlocaties in Lommel, Peer, Neerpelt en Hasselt. Er werden 1256 gouden, 1210 zilveren en 1148 bronzen medailles uitgedeeld, goed voor 3614 in totaal. “We willen graag alle vrijwilligers en bedrijven bedanken die zich dag en nacht inzetten om de sportieve droom van onze atleten waar te maken. Onze atleten hebben alweer bewezen dat ze echte sporters zijn. Zelfs in deze extreme temperaturen behaalden ze super resultaten en stond vriendschap en respect voor elkaar centraal.”, aldus Zehra Sayin, co-CEO van Special Olympics Belgium.
De Oost-Vlaamse Wendy Vervynckt van sportclub Triangel Sport (Lovendegem) blikt met een heel tevreden gevoel terug op haar eerste Spelen: “Ik deed mee om te winnen en ben trots op mijn eerste plaats in kogelstoten. Mijn ploeg en mijn vriend maakten deze Spelen voor mij perfect. Ik supporter ook graag voor alle andere atleten. Ik wil volgend jaar heel graag terugkomen.” Het floorballteam van Club Reine Fabiola (Neufvilles, provincie Henegouwen) is één van de gelukkigen die naar huis gaan met een groepsmedaille: “We doen al mee sinds de 1ste editie van de Spelen en zijn daar heel fier op! We doen mee voor de leuke sfeer en zo’n groepsmedaille is natuurlijk de kers op de taart.”
Tussen de wedstrijden door lieten meer dan 2300 atleten zich gratis checken bij het medisch team van het Healthy Athletes Program, een aangepast programma op maat met check-ups voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij het zwemmen ontvingen de club Avali Lummen (Limburg) en atleet Kristos Karaj van de club Druivenstreek (De Pinte, Oost-Vlaanderen) de Dopchie-prijs dankzij het Antoine Dopchie Fund dat zich jaarlijks inzet voor sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking.
De laatste Unified-activiteiten van deze Spelen gaven de eer aan Lotto-Soudal-wielrenner Enzo Wouters en nationaal hockeyspeelster Mazarine Broze bij de Girls U16, de “Red Pumas” om hun steun aan Special Olympics te tonen. “Deze editie stonden de Play Unified-experiences centraal waarbij het samen sporten tussen valide atleten en atleten met een verstandelijke beperking in 13 sporten werd gepromoot. Een groot succes!”, vertelt Eddy Beckers, co-CEO van Special Olympics Belgium. Zo dadelijk start de Sluitingsceremonie waarbij onder andere de winnaar van de Duck Race bekend wordt gemaakt. Op het einde van de ceremonie wordt de Vlam van de Hoop officieel overgedragen aan de volgende gaststeden van de 36e editie, namelijk Moeskroen en Doornik.
Hieronder kan u de aftermovie bekijken, onder embargo tot 18u30 op 27 mei 2017.
De atleet-ambassadeurs van Special Olympics Belgium (zie persdossier, pagina 11) zijn beschikbaar voor interviews. Ook andere atleten per provincie zijn beschikbaar, u kan hun profielen terugvinden in bijlage.
Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.
De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch en Interfederaal Olympisch Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.