Van de 15de tot ver in de 17de eeuw, waren de Vlaamse kunstenaars toonaangevende meesters in de “Schone Kunsten”. Ze werden alom geprezen voor hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. De Vlaamse Meesters zijn onze culturele vaders.
Schrijfster Saskia De Coster schrijft als volgt (Januari 2018, VAB Magazine): Vlaamse Meesters zijn een belangrijk erfgoed. Schilders als Rubens, Breugel, Van Eyck,… stonden in hun tijd aan de spits van wat je zou kunnen omschrijven als de ‘technische innovatie’ – schildertechnisch dan. Bovendien geven ze ook een scherp beeld van een verdwenen maatschappij die ze via hun werk – vaak heel subtiel – becommentarieerden. De kunstwerken zeggen ook iets over de maatschappelijke hiërachie van toen: kunst werd meestal in opdracht vervaardigd. De vraag is: hoe kunnen we die aloude werken vandaag op een nieuwe frisse manier bekijken ?… Want kunst komt niet vanzelf… ”
Vanaf 2018 tot 2020 richt Vlaanderen zijn schijnwerpers op onze Vlaamse Meesters met talrijke tentoonstellingen, lezingen, wandelingen en evenementen.
vtbKutuur nationaal start in dat opzicht met een reizende expo waarin tien hedendaagse BV’s uit verschillende disciplines, in “dialoog” gaan met de klassieke Vlaamse Meesters.
vtbKultuur Lommel brengt deze tentoonstelling – als Limburgse primeur – naar de Sint-Pietersbandenkerk tijdens de maand maart 2018 ( van 02/03 tot en met 25/03).
Van de 10 BV’s verklappen we alvast dat architect Bob Van Reeth het gesprek aangaat met P.P. Rubens, dat kok Jeroen Meus zich laat inspireren door Jan van Eyck en dat auteur Saskia De Coster haar boon voor Rogier Van der Weijden niet onder stoelen of banken steekt.