In het Belgisch Staatsblad zijn twee KB’s verschenen waardoor het voor sommige federale overheidsdiensten en overheidsbedrijven mogelijk zal worden om vanaf 1 februari 2019 uitzendkrachten tewerk te stellen.
Beperkt toepassingsgebied
Het nieuwe KB is enkel van toepassing op de volgende “diensten”:
De overheidsbedrijven die vallen onder de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven;
De diensten die vallen onder de wet van 22 juli 1993 houdende bepaalde maatregelen inzake ambtenarenzaken;
HR Rail;
Enabel (Belgisch Ontwikkelingsagentschap);
De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden;
Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie;
Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers.
Niet alle vormen van uitzendarbeid
Bovengenoemde overheidsdiensten of –bedrijven kunnen een beroep doen op uitzendarbeid in de volgende gevallen:
de tijdelijke vervanging van een contractueel personeelslid van wie de uitvoering van de arbeidsovereenkomst geschorst of beëindigd is;
de tijdelijke vervanging van een contractueel personeelslid die zijn arbeidsprestaties heeft verminderd in het kader van een loopbaanonderbreking, voor zover de wijziging van de arbeidsvoorwaarden niet voor een onbepaalde tijd werd gesloten;
de tijdelijke vervanging van een statutair personeelslid die zijn functie niet of slechts deeltijds uitoefent;
de tijdelijke vermeerdering van werk;
de uitvoering van een uitzonderlijk werk.
Bovendien kunnen de autonome overheidsbedrijven een beroep doen op uitzendarbeid met motief “instroom”, doch enkel in sectoren opengesteld voor mededinging.
Uitzendarbeid blijft sowieso steeds verboden in geval van staking of lock-out.
Opeenvolgende dagcontracten
Het KB staat opeenvolgende dagcontracten toe op voorwaarde dat de nood aan flexibiliteit kan worden bewezen door de gebruiker. Er is sprake van nood aan flexibiliteit wanneer het werkvolume bij de gebruiker grotendeels afhankelijk is van externe factoren of het werkvolume sterk fluctueert of gekoppeld is aan de aard van de opdracht.
Procedures en informatieverstrekking
Afhankelijk van de soort dienst en de vorm van uitzendarbeid waar de dienst gebruik van maakt, zijn verschillende procedures van toepassing. Men onderscheidt 3 specifieke situaties.
In alle andere gevallen van uitzendarbeid, moet het diensthoofd vooraf de representatieve vakorganisaties telkens op de hoogte brengen van de effectieve indienstneming van uitzendkrachten.
Duur van de uitzendarbeid
Principe
Er is een maximale periode van 12 maanden voorzien, met inbegrip van eventueel verlengingen.
Uitzondering
Voor de autonome overheidsbedrijven in sectoren opengesteld voor mededinging echter is de tijdelijke vervanging van een contractueel personeelslid van wie de uitvoering van de arbeidsovereenkomst is geschorst, beperkt tot de duur van de schorsing.
Instroom
In geval van “instroom” (enkel mogelijk bij autonome overheidsbedrijven in sectoren opengesteld voor mededinging) is een minimumduur van 1 maand en een maximumduur van 6 maanden voorzien.
Per vacante betrekking zijn niet meer dan 3 pogingen voor maximaal 6 maanden per uitzendkracht toegelaten binnen een periode van, in totaal, maximum 9 maanden.
Voor de berekening van de maximale duur van negen maanden dient rekening te worden gehouden met de periodes van activiteit van de uitzendkracht bij het autonome overheidsbedrijf voor de invulling van de vacante betrekking bij het autonome overheidsbedrijf.
Een vaste indienstneming na het gebruik van het motief “instroom” kan enkel via een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur.
Vooraleer gebruik te kunnen maken van het motief “instroom” dient men de representatieve vakorganisaties te informeren en te raadplegen. Die informatieverstrekking en raadpleging hebben betrekking op de motivering om een beroep te doen op deze vorm, de betrokken werkpost of werkposten, de betrokken functie of functies, die duidelijk moeten worden beschreven.
Rapportering en monitoring
Elke dienst moet jaarlijks aan de FOD Beleid en Ondersteuning de volgende gegevens meedelen:
per motief, het aantal uitzendkrachten en de uren die ze gepresteerd hebben;
de totale kostprijs van de uitzendkrachten.
Inwerkingtreding
Deze nieuwe regels treden in werking op 1 februari 2019.
Bron en meer info : Sociaal secretariaat – Easypay Group Overpelt
Adres: Industrielaan 16, 3900 Overpelt, België
Telefoon: +32 11 53 18 38