Je hoeft niet naar een uithoek van het land om prachtig te wandelen. Deze natuurgebieden
en bossen zijn vlakbij.
1. Puur natuur in Nationaal Park Hoge Kempen
In Limburg vind je het eerste en voorlopig enige Nationaal Park van België. Het telt maar liefst 5.750 hectare groen, doorkruist door 300 km aan wandelwegen. Je vindt er uitgestrekte bossen, talrijke vennen en oude mijnterrils vormen samen een prachtig en gevarieerd landschap.
Vanaf toegangspoort Pietersheim kan je vier bewegwijzerde wandelroutes kiezen, van 4, 5, 9 of 13 km. De routes hier kregen na een strenge keuring het wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde ‘Deutsches Wanderinstitut’ – een primeur in België.
Verdwaal (maar niet letterlijk) in oude beukendreven en dichte dennenbossen. In het noorden kom je terecht in de waardevolle gebieden van de vallei van de Zijpbeek en de Neerharerheide. Je geniet van de rust en de ruimte in een van de stilste plekjes van het Nationaal Park.
2. De Zwarte Beek in Beringen
Deze vallei staat bekend om haar uitgesproken variatie: van zompnatte venen tot kurkdroge zanderige stuifduinen. Tip: bij mooi weer kan je er spetsen in de plonsvijver.
De rode wandeling (7,1 km) brengt je langs de mooiste plekjes. Via een avontuurlijk plankenpad ontdek je de bijzondere planten en dieren van dit natuurgebied, zoals slangenwortel en buntgras, moerassprinkhanen en zandloopkevers. Opgelet: deze route is enkel in het weekend en op feestdagen volledig toegankelijk, aangezien je langs een militair domein loopt.
Volg ook eens het prikkelpad, een ontdekkingstocht voor jong en oud met voelkastjes, een klanklabyrint, voelstenen … Dit pad is bovendien rolstoeltoegankelijk.
3. Terug in de tijd in de Voerstreek
De tijd lijkt geen vat te hebben op de Voerstreek. Het is de dunst bevolkte regio van Vlaanderen, en in de kleine dorpjes vind je enkel pittoreske boerderijen en nostalgische huizen.
De Bronnenwandeling (8,5 km) werd in 2012 verkozen tot de mooiste wandelroute van Vlaanderen Vakantieland – en terecht. Je wandelt door rustige bossen, langs uitgestrekte velden, typische vakwerkhuisjes, kastelen en dassenburchten.
4. Verborgen moois: het Hornebos
Vlak bij de grens met Wallonië ligt het typisch Haspengouwse landbouwdorp Rukkelingen-Loon. Het Hornebos, vroeger een kasteeldomein, vormt een groene oase in een zee van golvende akkers.
De Verborgen Moois-wandeling (8,4 km) leidt je door holle wegen en toont je het prachtige uitzicht over de omgeving vanaf het plateau op bijna 130 meter boven de zeespiegel.
5. De Sahara
Wist je dat de bekende Afrikaanse woestijn genoemd is naar een natuurgebied in Lommel? Of was het omgekeerd … In ieder geval zijn het allebei grote zandvlakten.
De Lommelse Sahara heeft echter een aantal troeven waar zijn zuiderse broer niet aan kan tippen: je vindt er geurende naald- en loofbossen, helderblauwe meertjes en de kans dat je er neervalt van de dorst is verwaarloosbaar. Helaas is ook de kans dat je er een kameel tegenkomt noemenswaardig kleiner.
Kies uit de blauwe (3 km), oranje (5,9 km) of rode (12 km) wandeling. Tip: neem een hangmat mee op je wandeling – je kan er gratis een ontlenen aan de balie van evenementenhal De Soeverein.
6. Paarse pracht in de Mechelse Heide
Dit is een van de grootste heidegebieden in Vlaanderen en het hoort bij het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanuit Toegangspoort Mechelse Heide wandel of fiets je tussen de paarse pracht, of laat je je rondleiden door een echte ranger. Vanaf de Kikbeekbron geniet je dan weer van een waterrijk landschap waarin halfwilde konikpaarden grazen tussen helderblauwe waterplassen en ruige heide.
Moeilijk kiezen: hier starten maar liefst zeven wandelingen. De noordelijke routes leiden je doorheen het Mechels Bos tot bij het oude stationnetje van Eisden. De zuidelijke wandelingen leiden je naar het hoogste natuurlijke punt van de Hoge Kempen met vergezichten tot ver in Duitsland. Flink klimmen, maar als beloning krijg je zicht op de mooiste heidegebieden van de regio.