Stad Lommel heeft recent een belangrijke stap gezet in het behoud en de ontwikkeling van haar erfgoed. Het beheersplan voor de Groote Hoef, een laatmiddeleeuwse landbouwuitbating met een rijke geschiedenis, is officieel goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dit plan zorgt voor de bescherming van zowel de monumentale gebouwen als het cultuurhistorische landschap en opent tegelijk de deur voor nieuwe, creatieve functies op het domein.
“We beschermen niet alleen ons waardevolle erfgoed, maar zorgen er ook voor dat het op een zinvolle manier wordt ingezet voor onze gemeenschap,” vertelt de burgemeester van Lommel. “De Groote Hoef blijft een plek waar verleden en toekomst samenkomen.”
Bescherming en vernieuwing hand in hand
Het beheersplan legt de basis voor de toekomst van de Groote Hoef. Het beschermt de unieke erfgoedelementen, zoals het woonstalhuis uit de 16e eeuw en de overkragende oostgevel in vakwerkbouw, terwijl het ook ruimte biedt voor een publieke invulling. Stad Lommel blijft inzetten op een toegankelijke en bloeiende horeca-uitbating die het erfgoed respecteert en de buurt ten goede komt.
Samenwerking en toekomstplannen
Het beheersplan is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het architectenbureau Architectuurdepot, Erfgoed Lommel en Stad Lommel. De schepen van erfgoed van Lommel benadrukt dat dit plan niet het eindpunt is, maar juist het startpunt voor verdere ontwikkeling: “Met dit plan in de hand kunnen we samen met de uitbater en alle betrokkenen werken aan een nog aantrekkelijkere Groote Hoef. Erfgoedzorg en innovatie gaan hier hand in hand.”
Een levendige erfgoedsite
In overleg met de uitbater en andere betrokkenen zal worden onderzocht hoe het erfgoed optimaal kan bijdragen aan een succesvolle herbestemming van de site. Het doel is een plek te creëren die zowel historisch belang als moderne functionaliteit combineert en waar zowel inwoners als bezoekers van kunnen genieten.