Aan het einde van de Week van de Duurzame Gemeente zette het stadsbestuur vijf Lommelse organisaties in de bloemetjes, die zich elk op hun manier inzetten voor een duurzame samenleving. Deze ‘Duurzame Helden’ zijn de Fietsersbond, Akindo, Mooimakers, Het Groeiveld en Sint-Vincentius.

Naar een duurzame planeet

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd. Enkele van deze doelstellingen zijn: geen armoede, geen honger, goede gezondheid en welzijn, verantwoorde productie en consumptie en klimaatactie.

Lommelse Duurzame Helden

Duurzame Helden zijn organisaties die zich inzetten voor één of meerdere SDG’s. De vijf organisaties die Stad Lommel vandaag eerde, doen al jarenlang grote inspanningen voor een meer duurzame samenleving. En ze hebben nog kleine én grote dromen.

1. Fietsersbond Lommel wil op een positieve manier mensen sensibiliseren om voor korte en iets langere afstanden te kiezen voor het gezondste vervoermiddel. Daarom nemen ze initiatieven als de applausdag voor fietsers, zijn ze mede-organisator van VeloFest en organiseren ze een lezing over gezondheid en mobiliteit. Hun duurzame droom voor 2030 is een verbetering van de luchtkwaliteit en meer mensen op de fiets.

2. Akindo vzw organiseert vakantiekampen voor kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare milieus in Vlaanderen en Brussel. Akindo wil hen op een spelende manier een zorgeloze groepsvakantie laten beleven. Verder wil Akindo inspireren en vormen rond maatschappelijke kwetsbaarheid. Zij wil dit thema opentrekken en expertise delen om tot gezamenlijke bewustwording te komen. De ultieme droom is om kinderen en jongeren zich volledig thuis te laten voelen in een warme en verbindende samenleving.

3. Mooimakers Lommel gaat dagelijks de strijd aan tegen zwerfvuil. Ze kunnen rekenen op een grote groep vrijwilligers die, als ze even tijd hebben, naar buiten trekken met zwerfvuilzak en prikstok in de aanslag. Naar de toekomst toe hopen ze hun werking uit te breiden naar preventie, voordrachten en educatie. Hun ultieme droom is dat zwerfvuil volledig verdwijnt uit de samenleving.

4. Vzw Het Groeiveld wil mensen verbinden met de natuur en de herkomst van hun voedsel. Via een biologische zelfoogsttuin, kleinschalige landbouw en gemeenschapsgerichte activiteiten bevorderen ze bewustzijn, verminderen ze transport en wegwerpverpakkingen en zetten ze zich in voor sociale duurzaamheid door kwetsbare mensen te ondersteunen. Hun droom voor 2030 is een stad waarin lokaal en duurzaam voedsel centraal staat en waar respect voor mens en natuur hand in hand gaan.

5. Sint-Vincentius Lommel helpt armoede bestrijden en geeft producten een goede bestemming. In de eerste plaats gaat het om voedsel dat op de afvalberg dreigt terecht te komen. Maar ze verdelen ook tweedehands speelgoed, menstruatieproducten, verjaardagsdozen, kinderboeken en luiers. Hun droom is om overbodig te worden, maar ze begrijpen dat dit een utopie is. Het zou al een overwinning zijn om de aangroei van klanten te laten stoppen en liever nog, het aantal klanten terug te dringen. Ze dromen ook van één plaats waar kwetsbare gezinnen terechtkunnen voor allerlei vormen van ondersteuning.

De burgemeester van Lommel besluit: “Ik vind het fantastisch dat deze organisaties zich dag in, dag uit inzetten voor onze samenleving. Zij hebben een enorme impact op het leven van zoveel mensen. En ze dromen van nog meer: een betere gezondheid, een warme en verbindende samenleving, een propere leefomgeving, meer lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel en minder armoede. Allemaal heel nobele en bewonderenswaardige doelen, waar wij als stadsbestuur ook onze schouders onder zetten. Samen kunnen we grote stappen zetten naar een duurzame toekomst.”