Tijdens het Hemelvaartweekend van woensdag 24 mei tot en met zaterdag 27 mei nemen meer dan 3400 Belgische atleten deel aan de Special Olympics Belgium Nationale Spelen, het grootste sportevent in België voor atleten met een verstandelijke beperking. Zij zullen het beste van zichzelf geven in 19 verschillende sporten en aangepaste disciplines tijdens het sportief hoogtepunt van het jaar van Special Olympics Belgium dat dit jaar plaatsvindt in de provincie Limburg. De atleten komende uit 320 Belgische clubs en hun 1200 coaches zullen dagelijks worden bijgestaan door 1800 vrijwilligers terwijl ze op 6 verschillende sites intens sporten.

De Special Olympics Belgium Nationale Spelen zijn al toe aan hun 35e editie en kozen er dit jaar voor om samen te werken met de provincie Limburg en Lommel. In 2014 konden alle deelnemende wielrenners aan de Special Olympics European Summer Games al terecht in de industriezone van Balendijk in Lommel om hun wedstrijden te rijden. En ook dit jaar kunnen de coureurs daar terecht. De 5 andere sites zijn De Soeverein in Lommel, de Breugelhoeve in Peer, het provinciaal domein Dommelhof in Neerpelt, het zwembad Kapermolen en Bowling Olympia, beide in Hasselt gelegen.
Het wordt een blij weerzien in Limburg en meer dan 3400 atleten zullen alles op alles zetten om te tonen wat ze in huis hebben in 19 sporten en aangepaste disciplines!

Dit evenement brengt om en bij 10 000 personen samen en dankt zijn welslagen voor een groot deel aan de doeltreffende medewerking van ruim 1800 vrijwilligers per dag. Uit alle hoeken van het land komen ze toe om de organisatie in goede banen te leiden.

Bovendien zal er een Olympisch dorp, een familieonthaal en een VIP- en personthaal voorzien zijn en staat er zoals de traditie het wenst een Openingsceremonie op woensdag en een Sluitingsceremonie op zaterdag op het programma. Tijdens de Openingsceremonie zal wereldkampioene en Special Olympics Belgium-ambassadrice Jolien D’Hoore de Vlam van de Hoop, de echte Olympische Vlam, aansteken en dit in aanwezigheid van vele toeschouwers.

Daarnaast is er huisvesting voorzien voor 1 600 atleten, coaches, scheidsrechters en vrijwilligers, een shuttledienst voor de deelnemers en het publiek en een cateringdienst die instaat voor 5 300 warme maaltijden en 15 000 lunchpakketten!

Op woensdag 24 mei vindt de Torch Run plaats, een fakkelloop van 17km die vertrekt en eindigt aan de Soeverein in Lommel. De Vlam van de Hoop wordt gedragen en omringd door maar liefst 200 marathonlopers bestaande uit atleten, vips, studenten van de lokale politieschool en federale politieagenten. “Voor ons zijn de Torch Run en de Spelen het bewijs van inclusie en een succesvolle samenwerking met talrijke partners, sponsors en duizenden vrijwilligers. We hebben de steun nodig van de lokale en Belgische gemeenschap voor de goede afloop van ons evenement. Samen kunnen we het taboe rond verstandelijke beperking doorbreken. Onze atleten zijn echte sporters, en wat zij presteren tijdens de wedstrijden is ongelooflijk! Dus kom allemaal supporteren en leer ze kennen!” , vertelt Zehra Sayin, Co-CEO van Special Olympics Belgium.

Openingsceremonie: woensdag 24/05 in de Soeverein te Lommel, start om 20u en het einde is voorzien om 22u, in aanwezigheid van Jolien D’Hoore.
Ondertekenen Play Unified-charter: donderdag 25/05 in de Soeverein te Lommel rond 14u30 door 3 steden, namelijk Lommel, Hasselt en Neerpelt.
Competities: donderdag 25/05 en vrijdag 26/05 doorlopend van 09u tot 17u en zaterdag 27/05 van 09u tot 14u op alle 6 venues.
Sluitingsceremonie: zaterdag 27/05 in de Soeverein te Lommel van 17u tot 18u.
Aantal atleten per discipline:

Aangepaste fysieke activiteiten – 102 atleten
Atletiek – 771 atleten en 8 Unified-partners
Badminton – 139 atleten en 19 Unified-partners
Basketbal – 202 atleten
Bocce – 108 atleten
Bowling – 178 atleten
Floorbal – 113 atleten
Gymnastiek – 73 atleten
Judo – 74 atleten
Motorische activiteiten – 35 atleten
Netbal – 210 atleten en 11 Unified-partners
Paardrijden – 92 atleten
Sportspelen – 135 atleten
Tafeltennis – 147 atleten
Tennis – 52 atleten
Triatlon – 53 atleten
Voetbal – 295 atleten en 20 Unified-partners
Wielrennen – 139 atleten
Zwemmen – 554 atleten
Aantal atleten per provincie:

Antwerpen – 494 atleten en 6 Unified-partners
Brussel – 212 atleten en 7 Unified-partners
Henegouwen – 611 atleten en 2 Unified-partners
Limburg – 329 atleten en 21 Unified-partners
Luik – 315 atleten en 1 Unified-partner
Luxemburg – 58 atleten
Namen – 114 atleten
Oost-Vlaanderen – 406 atleten en 7 Unified-partners
Vlaams-Brabant – 334 atleten en 8 Unified-partners
Waals-Brabant – 163 atleten
West-Vlaanderen – 415 atleten en 6 Unified-partners
Onze atleet-ambassadeurs (zie persdossier, pagina 11) zijn beschikbaar voor interviews. Ook andere atleten per provincie zijn beschikbaar, u kan hun profielen terugvinden in bijlage.

Over Special Olympics

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch en Interfederaal Olympisch Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.