Wortel van Glas
De theatermonoloog Wortel van Glas werd ruim tien jaar geleden geschreven door Josse De Pauw in opdracht van HETPALEIS, het Antwerpse kinder- en jongerentheater. De Pauws tekst draait rond kwetsbaarheid en fragiliteit. Het hoofdpersonage Wortel van Glas, oorspronkelijk gespeeld door Stefan Perceval zelf, krijgt levenslessen van zijn wijze nonkel Biet. Hij reist naar de vier hoeken van de wereld op zoek naar zichzelf.
Na de eerste speelreeks speelde Stefan Perceval in 2010 deze voorstelling in het GlazenHuis, onder een installatie van meer dan 700 glazen wortels van de Nederlandse kunstenares Maria Roozen. Maria maakte deze installatie in opdracht van HETPALEIS. Nadien maakte Stefan Wortel van Glas met Brent Vandecraen. Brent is een jonge leerling die hij leerde kennen in Buso Zonneweelde in Lommel waar hij opviel door zijn bijzondere gedrevenheid en passie voor theater. Brent is een fantastische acteur, die het publiek recht in het hart raakt.
Hij staat voor me. Hij staat recht. Normaal staat hij niet. Normaal zit hij in zijn rolstoel. Een stoel die hem van punt a naar punt b brengt. Dat is normaal voor hem. Nu staat hij want hij heeft het over zijn passie; toneel spelen. Hij staat lang en met vuur. Na anderhalf uur zijgt hij weer in zijn rolstoel. “Ik voel geen pijn.”, zegt hij, “Als ik met toneel bezig ben voel ik geen pijn.”. Hij volgt zijn passie, hij speekt en spuwt zijn woorden uit. Hij heeft passie in elke vezel van zijn lichaam. Hij staat boven elke gemiddelde Vlaming en toch plaatst diezelfde gemiddelde Vlaming hem in het bijzonder onderwijs. Samen roepen we dat dat niet kan! Dat dat een vergissing moet zijn! Maar niemand hoort ons. En die ons horen gaan smalend voorbij want het is niet hun probleem dat hij op alle vlakken bijzonder is. Ik spreek met hem over straks, als dit gedaan is. “Wat gaat er dan gebeuren, Stefan?”. Ik weet het niet, Brent. Ik verstop me achter hier en nu en het doel dat we moeten halen. Dat we spelen. En dat iedereen dit gezien moet hebben. En dat kunnen we alleen maar hopen.
In 2017 viert het GlazenHuis haar 10de verjaardag. Op het menu staat een waaier aan activiteiten, georganiseerd door verschillende partners uit de Lommelse kunst- en cultuurwereld. ‘Zomer van Glas’ presenteert o.a. tentoonstellingen, theatervoorstellingen, demonstraties en talrijke kinderactiviteiten.