Op zondag 22 april wordt de opening van het nieuwe crematorium Stuifduin feestelijk gevierd, dan zet het crematorium de deuren open voor het grote publiek. De inschrijvingen voor deze opendeurdag lopen als een trein. Bent u geïnteresseerd om ook een bezoek te brengen aan dit gloednieuwe crematorium? Dan raden we u aan om even de website pontes.be te checken om te kijken op welk moment van de dag u nog een rondleiding kan reserveren.

Het ontwerp
Het nieuwe crematorium en de aangrenzende parkbegraafplaats vormen één site. Het bestaande inkomgebouw van de begraafplaats is de hoofdtoegang van de site. Het crematorium takt aan op de aanwezige hoofdas. Het crematorium is een transparant gebouw waarbij interieur en exterieur nauw met elkaar verweven zijn. De imposante binnenruimtes sluiten naadloos aan op het omliggende landschap. Rondom het gebouw is gespeeld met het bestaande dennenbos, heide en een zandlandschap. De materialen voor het gebouw zelf zijn eenvoudig. De materialen baksteen, beton en hout worden gebruikt, omdat deze robuustheid uitstralen en moeiteloos de tand des tijds doorstaan. Flinterdunne glazen vliezen beschermen het interieur.

 

Uitgebreide dienstverlening
In het nieuwe crematorium kan u terecht voor crematies, afscheidsplechtigheden en uitvaartmaaltijden. Iedereen kan elk van deze vormen van dienstverlening reserveren. Het is geen verplichting dat voor elke crematie ook een plechtigheid of koffietafel wordt gereserveerd bij PONTES. Het is perfect mogelijk om enkel de crematie of ook enkel de plechtigheid en koffietafel hier te organiseren en toch te kiezen voor een traditionele begraving.

Technisch hoogstaande crematieoven
De crematieovens in Lommel zijn van Britse makelij en behoren tot de top in Europa. PONTES investeerde in technisch erg goed uitgeruste ovens om niet te snel ingehaald te worden door strenge milieunormen. De uitstoot is zo laag, de filters zo sterk dat de installatie nog erg lang mee zal gaan. Bovendien is de technische installatie erg energievriendelijk. Alle warmte die opgewekt wordt in de ovens, wordt opgeslagen in drie grote buffervaten. Deze energie wordt gerecycleerd voor de verwarming van het gebouw en het warm water.

24 op 7
Voor het afleveren van kisten en het ophalen van asurnen kan een uitvaartondernemer 24u op 24u en 7 dagen op 7 terecht in het crematorium. De technische ruimte is een afgesloten gedeelte van het gebouw. Ze is enkel toegankelijk met een persoonlijke badge en wordt bewaakt door camera’s. Iedere uitvaartondernemer krijgt per reservatie een unieke code. Enkel met deze code kan hij de urne die voor hem bestemd is ophalen.

Afscheidsplechtigheden
Een afscheidsplechtigheid kan doorgaan in één van onze twee aula’s of buitenruimte. De invulling van deze plechtigheid is volledig vrij. Bij PONTES is elke religie of filosofische overtuiging welkom. In het crematorium in Lommel beschikken we over een grote aula Krokus met een capaciteit van 156 zitplaatsen en een kleine aula Orchis met een capaciteit van 112 zitplaatsen. In de gezamenlijke grote aula kunnen 324 mensen zitten. De buitenruimte, het Atrium, heeft een capaciteit van 72 zitplaatsen.

Buiten- of avondplechtigheid
Uniek in Vlaanderen is dat men bij PONTES ook terecht kan voor buitenplechtigheden en avondplechtigheden. Op een mooie dag of zomeravond kan een plechtigheid buiten in het Atrium tussen de duinen en de vijvers plaatsvinden. Deze manier van afscheid nemen is erg bijzonder en zorgt voor een ervaring van rust en verbondenheid met de natuur. Het Atrium is een buitenruimte naast de spiegelvijver. Hierop kan een kist of urne geplaatst worden waardoor het lijkt alsof de kist of urne op het water staat. In elke aula en de buitenruimte kan ook ’s avonds, dit wil zeggen na 16u30 een plechtigheid doorgaan.

Bistro Stuifduin
PONTES wil een ontmoetingsplaats zijn voor nabestaanden en rouwende families. Elke toevallige passant of bezoeker is ook welkom in Bistro Stuifduin en kan er terecht voor een lekker tasje koffie of een stuk echte Limburgse vlaai. De bistro is open van maandag tot en met zaterdag tussen 9 uur en 17 uur.

Integratie van kunstwerken in en rond het gebouw
In en rond het gebouw zijn twee kunstwerken geïntegreerd. De glazen zwarte cirkel op de spiegelvijver is van de hand van Ilse Van Roy. Het symboliseert het eeuwig leven en de hoop.  Bovenop het water ziet u een weerspiegeling van de hemel als krachtige metafoor voor het leven en de dood. En het zwarte gat dat fluistert. Vlak naast de invoerruimte is, achter het glas, een familiegedeelte ingericht met zetels. Bij wijze van laatste vorm van afscheid kan u de invoer van de kist in de oven bijwonen. In deze invoerruimte hangt een blauw glazen kunstwerk ‘De reis’. De reis heeft een dubbele betekenis. Enerzijds de reis als beleving van het afscheids- en rouwproces. Anderzijds de reis in overdrachtelijke zin van de overledene die de wereld van de levenden verlaat. Het blauwe geeft het spanningsveld weer tussen het materiële en het geestelijke, tussen het fysiek waarneembare en het emotioneel voelbare. De immateriële werking van de kleur blauw sluit dus naadloos aan bij het ongrijpbare of niet-bevattelijke van de dood als een onlosmakelijk deel van het leven.

Een crematorium voor Noord Limbug
De aanwezigheid van een crematorium is een vooruitgang voor de regio. Vandaag kunnen de inwoners van Noord Limburg voor crematies terecht in Turnhout, Hasselt of Nederland. Op basis van het bevolkingsaantal in de regio – ruim 270.000 inwoners – en de groeiende voorkeur voor crematie zullen naar verwachting jaarlijks zo’n 2.000 tot 2.500 overledenen gecremeerd worden in het nieuwe crematorium.

De stad Lommel zocht naar een samenwerking met andere gemeentebesturen uit Noord-Limburg omdat de dienstverlening van een crematorium niet beperkt blijft tot het grondgebied van Lommel. Zes andere gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt en Peer zetten mee hun schouders onder het project, zodat het nieuwe crematorium een uitgesproken regionaal karakter krijgt. In de loop van 2013 beslisten de gemeenten om lid te worden van het intergemeentelijk samenwerkingsverband PONTES.

Overleg met de uitvaartsector
“PONTES gelooft er in dat uitvaart en de beleving hier rond een sterk lokaal gegeven is. De lokale uitvaartsector is dan ook het best geplaatst om ons de gewoonten, tradities en wensen van Limburg te leren kennen. Om die reden hebben we al geregeld overleg gepleegd met de plaatselijke uitvaartondernemers”, aldus Tom Wustenberghs, algemeen directeur van PONTES. “Tijdens de overlegmomenten is het project toegelicht en werden er ideeën uitgewisseld over de gewoonten en behoeften inzake uitvaart. De gewoontes omtrent koffietafels en catering verschillen immers sterk per regio. Zo zijn we er ons intussen van bewust dat de Limburgse vlaai niet mag ontbreken en er een sterke nood is aan diensten op zaterdag. Ook in de toekomst zullen er nog meer overlegmomenten volgen.”

Over PONTES
PONTES is een intergemeentelijk samenwerkingsverband, dat in 1978 werd opgericht door de provincie Antwerpen en de steden Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Later zouden nog 49 andere gemeentebesturen uit de provincie Antwerpen toetreden. In de voorbije decennia is PONTES uitgegroeid tot een betrouwbare partner in de uitvaartsector met een crematorium in Antwerpen/Wilrijk en in Turnhout. In 2017 werden er door PONTES meer dan 10.000 crematies uitgevoerd in de beide vestigingen.