De Lommelaar Christian Meadow werd door het publiek uitgeroepen tot genrewinnaar in de categorie ‘beste roman’ van de Nederlandse boekenprijs ‘BoekGoud.’

Hoog tijd dus voor een interview met onze stadsgenoot.

Christian, ongeveer zes maanden geleden spraken we met jou in je tuin bij de publicatie van het tweede deel van de trilogie Deus Vult. Ondertussen is er kennelijk veel gebeurd?

Ja, toch wel, het gaat verbazingwekkend snel. In de zomer van 2020 kwam deel 2 op de markt en vorige maand werd het derde deel gepubliceerd. Ik kan dus zeker niet klagen.

Hoe werd het derde deel ontvangen?

Goed hoor, ondanks het feit dat ik niet over een PR-budget beschik wordt het boek overal in Vlaanderen aangekocht. Dankzij mijn trouwe lezers is er ook grote vraag naar het derde boek, en de reacties blijven bijzonder lovend. Ik word er wel vaker stil van, alsof ik nu op een schrijverswolk leef, maar toch wel goed besef dat ik er morgen weer vanaf kan vallen. (lacht)

Hoe voel je je na het winnen van deze prijs?

Er komen tal van gevoelens in me op. Ik ben blij, gelukkig, maar toch ook wel verrast over de eer die mij te beurt valt. Volgens mij ben ik ook de eerste Lommelaar die deze prijs in de wacht sleept, maar ik zal met zekerheid niet gaan zweven. Het lijkt soms op een droom, maar goed, ik ben er nog niet en dat besef ik.

Waar ben je nog niet?

Ik heb het vooral over het schrijven zelf. Ik bezit geen bijzonder talent en hanteer de pen ook niet als een virtuoos. Ik moet hard werken om een boek te schrijven en vaak zit ik dagenlang te prakkiseren en te reflecteren over zinsconstructies. Ik beschouw me eerder als een hardwerkende ambachtsman dan als een kunstenaar, er is nog veel werk aan de winkel. Gelukkig heb ik een levende fantasie, dat helpt natuurlijk.

Klopt het dat deze prijs maar een tussenstap is?

Ja absoluut, de prijs die ik nu gewonnen heb is die van de beste roman. Enkele weken geleden vernam ik dat mijn eerste twee boeken genomineerd waren, in feite werden ze concurrenten van elkaar. Het eerste deel, Zoektocht naar Geborgenheid haalde het uiteindelijk van de andere boeken. Maar, de stemming gaat verder, nu staat die van de publiekswinnaar BoekGoud 2020 op het spel. Daarin nemen alle genrewinnaars het tegen elkaar op. Het zou toch wel leuk zijn als een Vlaming met deze Nederlandse prijs gaat lopen. (glundert)

Hoe kunnen wij je helpen?

Iedereen kan stemmen op het genomineerde boek door middel van een link op de website van de uitgeverij. Het duurt slechts een minuutje dan heb je je stem uitgebracht. Dus hoop ik dat er wederom veel stemmen binnenkomen.

Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om snel nog enkele personen te bedanken? Ik zou mijn lief vrouwtje Heike willen bedanken omdat ze me steunt in mijn passie die veel te veel tijd in beslag neemt. Ik zou Sofie van de Standaardboekhandel te Lommel willen bedanken omdat ze in mij gelooft en tenslotte nog een dikke merci voor mijn vriend Bart Derre die mijn boeken redigeert.

Christian, wij wensen je veel succes.

Stemmen op onze stadsgenoot kan via volgende link: http://www.boekgoud.nl/stemmen/10387