Lommel vierde de vernieuwde afdeling, nieuw natuurgebied én erkenning voor het aloude gebruik van weidebevloeiingen.
Op zondag 1 september viel er heel wat te vieren voor Natuurpunt Lommel. Om 14u was het verzamelen geblazen aan het Wateringhuis waar om 14u het verpoppingsproces van Natuurpunt Noord-Limburg haar eindpunt bereikt in de officiële start van Natuurpunt Lommel. Maar daarnaast waren er nog enkele feestwaardige verwezenlijkingen. Meer dan 60 jaren actieve natuurbescherming in het noorden Limburg, de aankoop van natuurgebied Balimheide op Kristalpark III deze maand (augustus 2019) en de recente erkenning van het ‘witteren’ als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed maken deze doorstart meer dan bijzonder.
De geschiedenis van Natuurpunt Noord-Limburg
E.H. Frans Segers was rond 1950 gestart met de ornithologische vereniging “De Wielewaal”
Ons oudste afdelingslid, Jos Henderickx had “De Wielewaal” ontdekt via een artikel over de Korhoen in de Zondagsvriend. Toevallig ontmoet hij Jan Walbers en Fernand Vreysen, ook vogelliefhebbers en samen met Gène Wellens starten ze een eerste kerngroepje van ornithologen.
Ondertussen was de afdeling Hasselt al gestart en alle Limburgers waren lid van deze afdeling. Maar met die notabelen van Hasselt konden de Kempenaars niet goed opschieten.
Tijd voor een eigen afdeling. 19 januari 1958 verzamelde de wielewaalleden van Meerhout tot Bree in de technische school van Lommel en werd Wielwaal Noord-Limburg opgericht.
Na een jaar onder voorzitter Verkammen werd Gène Wellens voorzitter. Nieuwe, bepalende figuren zoals Joz Van Winkel, Bér Geuens en Bér Mertens zorgde ervoor dat de afdeling zeer snel groeide, dankzij de talrijke activiteiten en excursies in de streek. In die tijd werd ook gestart een uitstap naar het militiar domein van Leopoldsburg en met een busreis naar Zeeland. Twee uitstappen die ondertussen traditie zijn geworden
Het succesverhaal werd de jeugd. Op 7 november 1968 start Wielewaal Noord-Limburg met een jongerenafdeling. Gestart met 25 leden groeide hun aantal 1 jaar later al tot 79 leden. In het Natuurbeschermingsjaar 1970 organiseerde de afdeling 48 activiteiten met een gemiddeld van 40 deelnemers. Verdeeld over 7 lokale afdelingen groeide het ledenaantal tot 154 aan. Vele van deze jeugdleden zijn nu nog actief in onze vereniging.