Tijdens het eerste kwartaal van 2022 werden diverse maatregelen voorzien om het personeelstekort op te vangen in de zorgsector en het onderwijs.

Denk onder meer aan de neutralisering van de studentenarbeid, de mogelijkheid om opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd af te sluiten met werknemers in tijdelijke werkloosheid en de tijdelijke werkhervatting door werknemers in tijdskrediet of loopbaanonderbreking onder bepaalde voorwaarden.

Een wetsvoorstel voorziet in de verleningen van het merendeel van deze maatregelen voor het tweede kwartaal 2022.

Toepassingsgebied

De maatregelen zouden van toepassing zijn op het onderwijs en de zorgsector.

Onder de zorgsector wordt begrepen de private en openbare diensten en organisaties voor zorg, opvang en bijstand voor personen, voor oudere personen, voor minderjarigen, voor mindervalide personen en voor kwetsbare personen, met inbegrip van slachtoffers van intra-familiaal geweld.

Onder de zorgsector vallen ook:

  • De private en openbare instellingen en centra die belast zijn met contactopsporing om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;
  • De private en openbare instellingen of diensten die belast zijn met de exploitatie van vaccinatiecentra in het kader van de strijd tegen het coronavirus COVID-19 en dit voor alle activiteiten die verband houden met de exploitatie van een vaccinatiecentrum.

Maatregelen

Mogelijkheid afsluiten opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd voor werknemers die tijdelijk werkloos zijn

Het afsluiten van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd tussen een werknemer die in tijdelijke werkloosheid is en een werkgever in de zorgsector of het onderwijs, geeft geen aanleiding tot het ontstaan van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.

De arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur moeten een minimale duur van 7 dagen hebben. Bovendien moeten  deze afgesloten zijn met een andere werkgever dan de werkgever waarbij de werknemer in tijdelijke werkloosheid is.

De werknemer heeft de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder opzegging te beëindigen.

Soepelere terbeschikkingstelling van werknemer aan gebruikers uit zorgsector en onderwijs

Een werkgever kan naast zijn gewone activiteit(en), gedurende het tweede kwartaal van 2022, bepaalde vaste werknemers ter beschikking  stellen van een gebruiker die onder het toepassingsgebied van deze maatregel valt. De vaste werknemer moet in dienst zijn bij de betrokken werkgever vóór 1 oktober 2021.

De voorwaarden en de duur van de terbeschikkingstelling moeten vastgelegd zijn in een geschrift ondertekend door de werkgever, gebruiker en werknemer. Dit geschrift moet opgesteld zijn voor het begin van de terbeschikkingstelling.

De arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en werknemer blijft gewoon bestaan tijdens de periode van terbeschikkingstelling.

De gebruiker is evenwel hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de sociale bijdragen, de lonen, de vergoedingen en de voordelen die daaruit volgen.

De lonen, vergoedingen en voordelen mogen bovendien niet lager zijn dan deze van de werknemers die dezelfde functie in de onderneming van de gebruiker uitoefenen.

Tijdens de periode van terbeschikkingstelling blijft de gebruiker verantwoordelijk voor bepalingen van de wetgeving inzake reglementering en bescherming van de arbeid die gelden op de plaats van het werk, cf. artikel 19 van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers.

Tijdelijke werkhervatting door werknemer in tijdskrediet of loopbaanonderbreking

a) bij eigen werkgever

Een werknemer die tewerkgesteld is bij een werkgever in de zorgsector, het onderwijs en instellingen, de centra voor contactopsporing en vaccinatiecentra, kan met zijn werkgever  overeenkomen om de onderbreking of vermindering van arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen.

Na afloop van de tijdelijke schorsing  wordt de oorspronkelijke onderbreking of vermindering van de arbeidsprestaties onder de oorspronkelijke voorwaarden verdergezet voor de resterende duur.

De werknemer  behoudt zijn recht op een uitkering van de RVA tijdens de periode van schorsing van de onderbreking of vermindering van arbeidsprestaties. De werknemer moet de RVA schriftelijk op de hoogte brengen van de tijdelijke schorsing.

b) bij een andere werkgever

De werknemer die zijn tijdskrediet of loopbaanonderbreking schorst om het werk tijdelijk te hervatten bij een andere werkgever in de zorgsector, het onderwijs en instellingen, de centra voor contactopsporing en vaccinatiecentra, behoudt gedeeltelijk zijn RVA-uitkering.

Er moet een schriftelijke arbeidsovereenkomst afgesloten worden met de andere werkgever met een uiterlijke einddatum van 30 juni 2022.

De werknemer moet de RVA op de hoogte brengen van elke nieuwe tewerkstelling.

SWT’er of bruggepensioneerde hervat tijdelijk het werk

De SWT’er of bruggepensioneerde die tijdelijk het werk hervat, behoudt een gedeelte van de werkloosheidsuitkering.

Dit geldt ook bij werkhervatting bij de werkgever die debiteur is van de aanvullende vergoeding in het kader van SWT.

Asielzoekers met een legale verblijfstitel kunnen onmiddellijk aan de slag, tijdelijke uitzondering op wachtperiode van vier maanden

Om hierop beroep te kunnen doen moet het verzoek uiterlijk op 31 maart 2022 geregistreerd zijn en moeten ze tewerkgesteld zijn bij een werkgever uit de zorgsector, het onderwijs, en instellingen, de centra voor contactopsporing en vaccinatiecentra.

Neutralisering uren studentenarbeid in zorgsector en onderwijs tijdens tweede kwartaal van 2022

De uren studentenarbeid die gepresteerd worden in de zorgsector, het onderwijs en instellingen, de centra voor contactopsporing en vaccinatiecentra tijdens het tweede kwartaal van 2022 worden niet aangerekend op het contingent van 475 uren.

Dit geldt eveneens voor de als uitzendkracht gepresteerde uren bij gebruikers die behoren tot de zorgsector en het onderwijs tijdens het tweede kwartaal van 2022.

Procedure

De hierboven voorgestelde maatregelen kunnen slechts  gebruikt worden indien er binnen de onderneming zelf geen alternatieve oplossingen zijn om een antwoord te bieden aan het personeelstekort, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van meer uren aan de deeltijdse werknemers.

De werkgever moet voorafgaandelijk overleg plegen met de ondernemingsraad, of bij ontstentenis, met het comité voor preventie en bescherming op het werk, of bij ontstentenis, met de vakbondsafvaardiging.

De werkgever die gebruik maakt van deze maatregelen moet de ondernemingsraad, bij ontstentenis het comité voor preventie en bescherming op het werk, of bij ontstentenis de vakbondsafvaardiging, informeren. De bespreking moet geagendeerd worden op de eerstvolgende vergadering volgend op het eerste gebruik.

De bespreking binnen het betrokken inspraakorgaan wordt verder maandelijks geagendeerd, zolang het gebruik aanhoudt, en een laatste keer op de vergadering volgend op het einde van het gebruik.