In het centrum van Lommel werd vandaag officieel het bord ‘Fietsstad 2022’ ingehuldigd. Stad Lommel behaalde de titel ‘Fietsstad 2022’ in de categorie 20.0000 tot 50.000 inwoners, die werd uitgereikt tijdens het Fietscongres van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Een mooie erkenning van de reeds genomen stappen in het fietsbeleid, alsook naar de ambities die er nog zijn.
Fietsrapport van 8/10
Nadat Lommel een goed rapport kreeg voor de fietservaring, werd de stad samen met twee andere gemeenten genomineerd voor de titel. Daarna deed een studiebureau een grondige analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid. Daaruit kwam Lommel als beste naar boven in zijn categorie.
Lommel mag zich nu twee jaar lang Fietsstad van Vlaanderen noemen.
Sofie Reumers, dienst ruimtelijke ordening, planning en mobiliteit: “We vinden het belangrijk dat je in Lommel vlot en veilig kan fietsen. Met deze insteek zijn we aan de slag gegaan met verschillende projecten. Zo zetten we in op de aanleg van veilige fietspaden en fietsstraten, is er gezorgd voor extra fietsvoorzieningen en voeren we campagnes om burgers aan te sporen op een veilige manier zich met de fiets te verplaatsen.”
Schepen van Mobiliteit Sofie Loots: “We zijn enorm blij met het behalen van de titel Fietsstad 2022. Het is voor ons een bevestiging dat we op de juiste weg zijn: naar een stad waar fietsers koning zijn. Er is hard gewerkt voor het behalen van deze titel, en dat zullen we ook blijven doen.”
Veilige schoolomgevingen en schoolroutes
Dagelijks blijft Lommel inzetten op aangenaam en veilig fietsen. Enkele voorbeelden zijn de trage wegen, kwalitatieve fietstalplaatsen op goed verspreide locaties, een mobiele bewaakte fietsstalling bij evenementen en veilige schoolomgevingen en schoolroutes. Bij deze laatste werden er schoolroutes bezorgd aan alle schoolgaande kinderen om voor hen de meest veilige route uit te stippelen.
Knelpunten werden in kaart gebracht en worden aangepakt.
Fietsboulevards als kers op de taart
Ook toekomstige projecten spelen mee bij het behalen van de titel. Zo zet Stad Lommel in op de realisatie van drie fietsboulevards. Fietsboulevards bestaan uit straten die speciaal ingericht zijn voor fietsers. Dat kan met brede, comfortabele fietspaden of met fietsstraten. Schepen van Mobiliteit Sofie Loots: “De fietsboulevards zijn er om een comfortabele, toegankelijke en veilige fietsverbinding te vorm tussen verschillende locaties. De werken van de eerste fietsboulevard starten volgend jaar, waarbij de eerste komt tussen Park De Soeverein en het centrum van Lommel.”
Fietsvriendelijke stad Lommel
Burgemeester Bob Nijs: “De erkenning als fietsstad is een enorme boost voor de keuzes die gemaakt zijn naar fietsveiligheid en -infrastructuur. Lommel is een echte fietsstad. Ik hoop dat deze titel zal bijdragen om nog meer mensen te overtuigen om de fiets als vervoermiddel te gebruiken. Dit is niet alleen goed voor ons milieu, maar ook voor de gezondheid van onze Lommelaren.”