De zesde editie van de week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstort wordt vandaag ook in Lommel op gang getrapt. In heel Vlaanderen worden de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven. 193 lokale besturen en politiezones, afvalintercommunales en Vlaamse partners bundelen daarbij de krachten. Jaar na jaar groeit de betrokkenheid in Vlaanderen om deze actieweek actief te ondersteunen. De focus van Lommel ligt dit jaar op het weren van zwerfvuil op de snoeproutes en het inzetten van vrijwillige Mooimakers en gemeenschapswachten.

Na het succes van voorgaande jaren, zetten 193 deelnemende besturen begin oktober opnieuw in op extra controles. Deze week van de Handhaving is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen de OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Handhaving is het sluitstuk van een effectief en integraal zwerfvuil- en sluikstortbeleid richting mentaliteitswijziging. Verspreid over Vlaanderen gaan aanstaande week extra handhavers de straat op om, op een verhoogd pitje, de strijd aan te gaan met zwerfvuil en sluikstort. Vorig jaar namen eveneens bijna twee op drie Vlaamse gemeenten deel en werden er maar liefst 3.001 GAS-vaststellingen, 2.391 aanmaningen en 340 PV’s geregistreerd. Dit jaar zijn ook reeds 128 actieplannen ingediend. Door de handen in elkaar te slaan met de afvalintercommunales, politiezones, of op eigen houtje zullen zo alweer 502 verschillende acties doorgaan die de pakkans aanzienlijk verhogen.

Voor de zesde keer op rij gaan we aan de slag met intensief waken en optreden ten aanzien van zwerfvuil en sluikstort. Het is jammer dat dergelijke acties nog steeds moeten bestaan, maar anderzijds zijn we blij met de vruchtbare vooruitgang die we jaar na jaar zien. Zo bleek uit onderzoek vorig jaar dat nagenoeg alle Vlamingen (96%) het vanzelfsprekend vinden dat er sancties staan op het achterlaten van zwerfvuil en sluikstorten. Voor 8 op 10 Vlamingen mag daar een alternatieve straf tegenover staan. Daarom blijven we handhaving ook in de ruime zin van het woord benaderen. We richten ons niet enkel op boetes, maar ook op het gepast aanspreken van overtreders en het aanzwengelen van de sociale controle”, vult Els Gommeren coördinator van Mooimakers tenslotte nog aan.

Lommel is één van de deelnemende gemeentes met een eigen plan van aanpak: “We blijven inzetten op handhaving, omdat zwerfvuil niet alleen de omgeving, maar de hele samenleving vervuilt. In onze stad zijn momenteel 182 vrijwillige Mooimakers actief. Een van deze Mooimakers registreert deze maand zelfs zijn duizendste zwerfafvalzak. Een nieuw initiatief is de ‘snoeproute’, waarbij we jongeren op hun schoolroute monitoren. Ook de recente samenwerking met de OVAM-handhavers werpt al vruchten af. Samen met de gemeenschapswachten, de gemeentelijke vaststellende ambtenaren en de politie vormen zij een heus handhavingsteam dat de Lommelaars daadkrachtig aanspoort om onze stad netjes te houden. Goed gedrag wordt beloond, maar vervuilend gedrag pakken we aan”, zegt de Lommelse burgemeester Bob Nijs.