De zes gouden regels staan centraal:
Je mag iedereen zien die je wilt zien, op voorwaarde dat je afstand houdt. Je kan niet meer dan 10 personen tegelijk zien op dezelfde plaats (kinderen niet inbegrepen).
Beperk nauwe contacten.
Was regelmatig je handen
Doe de activiteit het liefst buiten
Bescherm de kwetsbare mensen en de risicogroepen
Hou de afstand van 1,5 meter. Draag je mondmasker als je niet op veilige afstand kan blijven of bij kwetsbare mensen.

1️⃣ MONDMASKER
Vanaf oktober is het niet meer verplicht om het masker buiten te dragen, behalve als het te druk wordt of wanneer de veiligheidsafstand niet kan gegarandeerd worden. In Lommel is er op dit moment geen bijkomende mondmaskerplicht van toepassing.
In het openbaar vervoer, winkels, de cinema,… blijft het dragen van een mondmasker verplicht.

2️⃣ BIJEENKOMSTEN
Evenement dat je zelf organiseert: het aantal gasten blijft beperkt tot 10, kinderen niet inbegrepen. Dit geldt ook voor bijeenkomsten op straat.
Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of huwelijksfeesten: hier gelden dezelfde regels en protocollen als in de horeca. Er is geen limiet voor het aantal gasten, maar dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.
Publieke evenementen: hier blijft dezelfde regel gelden. Maximaal 200 personen binnen en 400 personen buiten. Uitzonderingen zijn mogelijk.

3️⃣GRIEPSEIZOEN EN CALLCENTER
Het griepseizoen komt eraan. Deze symptomen kunnen snel verward worden met die van covid-19.
Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter.
Op 30 september wordt de app ‘corona alert’ gelanceerd. Via deze app zal je gewaarschuwd worden wanneer je langere tijd in de buurt van iemand met corona bent geweest die ook gebruikt maakt van de app.

4️⃣QUARANTAINEPERIODE
Vanaf 1 oktober wordt de quarantaineperiode beperkt tot 7 dagen
Als je symptomen hebt, moet je meteen in isolatie en je zo snel mogelijk laten testen. Als de test positief is, blijf je in quarantaine voor 7 dagen. Als de test negatief is, mag je je quarantaine verlaten.
Als je geen symptomen hebt, maar nauw contact hebt gehad met iemand die positief testte, moet je zo snel mogelijk in quarantaine gedurende 7 dagen. Je maakt ook een afspraak om één test af te nemen op dag 5 van de quarantaine. Als die positief is wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd. Als de test negatief is, mag je uit quarantaine komen na de 7 dagen.

5️⃣REISADVIES
Reizen naar een rode zone is niet langer verboden, wel sterk afgeraden, alsook reizen naar een oranje zone. Als je uit een rode zone terugkeert moet je vanaf 1 oktober ook 7 dagen in quarantaine en na 5 dagen een test laten uitvoeren. Als je minder dan 48 uur in een rode zone verblijft is dit niet verplicht.