Rode Kruis Vlaanderen.
Ben je man, heb je recent (minder dan 2 maanden geleden) COVID-19 doorgemaakt en ben je intussen genezen? Door plasma te geven in een van onze donorcentra kan jij helpen in het onderzoek naar de behandeling van het coronavirus.
Hoe helpt mijn plasma?
Wanneer je COVID-19 hebt doorgemaakt, kan je plasma (het vloeibare gedeelte van je bloed) antistoffen tegen het coronavirus bevatten. Jouw antistoffen kunnen andere patiënten helpen om te vechten tegen het virus.
De nationale klinische studies waar wij sinds april 2020 aan meewerken, onderzoeken of je plasma (en de antistoffen tegen het coronavirus die daarin aanwezig zijn) het verloop van COVID-19 gunstig kan beïnvloeden, zodat minder patiënten op intensieve zorgen terechtkomen. Nu het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames toeneemt, is er extra vraag naar plasma van genezen COVID-19 patiënten.
De hoeveelheid antistoffen tegen het coronavirus in je plasma is het hoogst in de eerste maanden na de ziekte. Daarom zoeken we vooral patiënten die minder dan 2 maanden geleden COVID-19 doormaakten.
Wat verwachten we van jou als donor?
- Lees alle info over de studie en registreer je via een online tool op www.rodekruis.be/plasmastudie. Een vragenlijst bepaalt of je in aanmerking komt als plasmadonor in het kader van het onderzoek.
- Na een tweede, meer gedetailleerde, bevraging krijg je een uitnodiging om langs te komen in een van onze donorcentra. Daar geef je bloedstaaltjes om te testen of je antistoffen tegen het coronavirus voldoende hoog zijn om ‘corona’ plasma te geven.
- Als dat ook het geval is, word je uitgenodigd om plasma te geven in kader van de studie.
Kan ik als vrouw helpen?
Vrouwen kunnen jammer genoeg niet deelnemen aan de studie. Als het plasma afkomstig is van een vrouw, is het risico groter dat de patiënt ongewenste bijwerkingen heeft. Meer daarover lees je hier. Heb je als vrouw COVID-19 doorgemaakt en wil je ook helpen? Uiteraard ben je welkom om ‘standaard’ plasma te geven. Ook dat is levensbelangrijk voor bijvoorbeeld mensen met stollingsstoornissen én voor de aanmaak van heel wat levensreddende medicatie. Maak hiervoor een afspraak in een van onze donorcentra.