Kunstroof is van alle tijden en vindt wereldwijd plaats. Al in de oudheid werden kunstschatten – in de nasleep van veldslagen en oorlogen – door overwinnaars meegenomen. In latere tijden was het niet anders. Ook de kolonisatie betekende een aderlating voor de veroverde volkeren. Cultuurgoed uit Amerika, Afrika, Azië en Oceanië werd brutaal vernietigd of verdween richting Europa.
In 1860 plunderden Franse en Britse troepen het Oude Zomerpaleis in Peking. Als gevolg van de Napoleontische oorlogen werden massa’s kunstwerken naar Parijs versleept en kwamen in het voormalige koninklijk paleis van het Louvre terecht. Dit was meteen de geboorte van het moderne museum. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog versleepten de nazi’s vanuit de bezette gebieden massaal kunst naar Duitsland om ambitieuze collecties op te zetten. Soms werden objecten en kunstvoorwerpen op slinkse wijze ontvreemd en kwamen in westerse musea terecht. Denk bijvoorbeeld aan de Elgin Marbles uit het Parthenon en de buste van Nefertiti in Berlijn.
Zéér recentelijk, in juni 2021, werd er door het Museum voor Schone Kunsten van Brussel nog een schilderij van Lovis Corinth terug gegeven aan de Joodse rechthebbenden. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in beslag genomen in Brussel en stond in het museum geseind als roofkunst
03 november 2021 9:30u – 16:30u
- Prijs: € 32,00 / € 22,50
Broodmaaltijd inbegrepen
- Locatie: Raadhuis
- 30 plaatsen
- Begeleiding: Dhr. Joris Capenberghs