In de media werd al heel wat gewag gemaakt van de consumptiecheque. Door het toekennen van een consumptiecheque kan u uw werknemers op een uiterst voordelige manier belonen. Deze consumptiecheque is immers, mits bepaalde voorwaarden vervuld zijn, niet belastbaar voor de werknemer. Bovendien zou deze volledig aftrekbaar zijn als beroepskost voor de werkgever.

Wat is een consumptiecheque?

De consumptiecheque kan besteed worden bij:

  • de horecasector;
  • inrichtingen van de culturele sector die zijn erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid;
  • de sportverenigingen voor wie een federatie, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, bestaat of behoren tot één van de nationale federaties.

Een wetsvoorstel werd goedgekeurd dat voorziet dat deze consumptiecheques ook kunnen toegekend worden bij kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten geweest zijn.

Hoe wordt de consumptiecheque behandeld?

De consumptiecheque kan niet toegekend worden ter vervanging of ter omzetting van loon, premies, voordelen in natura of van enig ander voordeel of van een aanvulling bij het voorgaande, ongeacht of dit al dan niet bijdrageplichtig is voor de sociale zekerheid.

De consumptiecheque kan toegekend worden zonder sociale zekerheidsbijdragen en vrij van bedrijfsvoorheffing mits volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • De toekenning is vervat in een sectorale of ondernemingscao.
    Een schriftelijke individuele overeenkomst kan ook voorzien in de toekenning indien:

    • er geen syndicale delegatie is;
    • of indien het gaat om een personeelscategorie waarvoor het niet de gewoonte is dat deze door zulke overeenkomst wordt beoogd.
  • De sectorale of ondernemingscao of individuele schriftelijke overeenkomst bepaalt de hoogste nominale waarde van de consumptiecheque. De maximale waarde van een consumptiecheque bedraagt 10 EUR.
  • Een werkgever kan een werknemer maximaal 300 EUR aan cheques toekennen.
  • De cheque mag noch geheel noch gedeeltelijk omgeruild worden in geld.
  • De cheque wordt op naam van de werknemer afgeleverd. Deze voorwaarde is vervuld indien de toekenning ervan en het aantal consumptiecheques en het bedrag van de consumptiecheque vermeld worden op de individuele rekening van de werknemer. De Kamer keurde een wetsvoorstel goed waardoor het zou volstaan om het totaal bedrag aan consumptiecheques te vermelden.
  • De consumptiecheque moet het volgende vermelden:
    • de uiterste geldigheidsdatum van 7 juni 2021;
    • de datum waarop uitgereikt aan de werknemer. De uiterste datum is 31 december 2020.
    • de bestedingsmogelijkheden bij:
      1. de inrichtingen die ressorteren onder de horecasector;
      2. de inrichtingen die behoren tot de culturele sector die zijn erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid;
      3. sportverenigingen voor wie een federatie, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, bestaat of behoren tot één van de nationale federaties.

Dit lijstje zal hoogstwaarschijnlijk aangevuld worden met de kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest en die, in de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de consument in de vestigingseenheid, goederen of diensten aanbieden aan de consument en voldoen aan de voorwaarden gesteld in artikel 15/1, § 1, van het Wetboek van vennootschappen.

Onder welke vorm kan deze cheque toegekend worden?

Op heden voorziet men enkel in de toekenning van consumptiecheques onder een papieren vorm. Deze kan onder meer uitgegeven worden door een erkende uitgever maar ook door een individuele werkgever, lokaal bestuur en een andere onderneming. Op 16 juli 2020 werd een wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in een elektronische toekenning.

Heeft de consumptiecheque een invloed op de naleving van de loonnorm?

De consumptiecheque zal niet in aanmerking worden genomen voor de berekening van de maximale marge voor de loonkostenontwikkeling.
Bron en info: Easypay Group Pelt
Industrielaan 16, 3900 Pelt
Telefoon011 53 18 38