Cultuurcentrum De Adelberg pakt op zaterdag 29 februari uit met een nieuw en uniek festival. Accordeon Folie met o.a. Gwen Cresens en Tuur Florizoone, backstage concertjes en een Bal-Musette. Want de accordeon zit duidelijk weer in de lift.
CC De Adelberg heeft een rijke festivaltraditie en wist hiervoor al grote muzikanten uit alle werelddelen naar Lommel te laten afzakken. Zo waren er o.a. het prestigieuze Seduced by Harps en het sfeervolle Celtic Night.

Anno 2020 slaat De Adelberg een nieuwe weg in en focust met Accordeon Folie op de fantastische accordeon. Een instrument voor jong en oud dat duidelijk in de lift zit. De Adelberg speelt hier graag op in laat het grote publiek kennis maken met dit unieke instrument tijdens een uniek festival met 6 Belgische topaccordeonisten en meer.

Topmusici, backstage concertjes en een Bal-Musette

De Adelberg stelde voor Accordeon Folie een gevarieerd programma samen met enkele grote namen voor het festivalconcert, waaronder Gwen Cresens (Kommil Foo, Boudewijn de Groot), Tuur Florizoone (klassiek, folk, jazz…), Sara Salvérius (Wouter Vandenabeele, trio Aurélia), Ivan en Mike Smeulders (Bart Peeters) en Rony Verbiest (moderne jazz, klassieke en volksmuziek).

Deze zes topmusici zullen solo, duo maar ook in grotere bezetting concerteren. Unieke combinaties zullen het publiek op het puntje van hun stoel krijgen!

En er is meer… Gwen Cresens brengt aan de hand van beeld- en geluidsmateriaal een pittige State of the Art, leerlingen uit de conservatoria nemen je mee langs intieme backstage concertjes (beperkte plaatsen!) en tot slot is er een Bal-Musette. Kortom, een feest voor iedereen die van muziek houdt.

Enthousiaste lokale accordeonisten

In de aanloop naar het festival sprak De Adelberg met enkele enthousiaste, lokale
accordeonisten.

Riet Van Limbergen gaf al les op haar 16de aan jonge beginnelingen en nam regelmatig deel aan wedstrijden over heel België. Riet merkt dat het instrument de laatste jaren weer aan populariteit wint. “Er zijn meer mensen, ook op latere leeftijd, die het willen leren. Het is nochtans niet zo gemakkelijk want je moet zowel links als rechts spelen, maar de accordeon is een echt volksinstrument, brengt altijd sfeer en je kan er ontzettend veel gevoel inleggen.
Zelf had ik een zwak voor zware klassieke stukken.”

Conny Geuens leerde accordeon toen ze amper 6 jaar oud was. Vandaag is Conny voorzitster van Accordeonorkest Frizzante in Kerkhoven Lommel. “Onze club, opgericht in 2008, kent de laatste jaren een enorme boost en telt nu al 20 leden. Het jongste (en nieuwe) lid is 11 en het oudste 71 jaar oud. Naast accordeonisten hebben we ook twee drummers, een gitarist, een bassist, een keyboardspeelster en zelfs een sopraan zangeres.”

Ook bij Ilse Luyckx, eveneens lid bij Frizzante, sloeg de vonk al op jonge leeftijd over toen ze op de opendeurdag van de academie andere kinderen accordeon zag spelen. “De accordeon is echt de moeite waard om te ontdekken. Mensen die het instrument nog niet kennen, zijn vaak aangenaam verrast. Het instrument heeft veel mogelijkheden. Je kan er een breed repertoire en bijna alle genres mee spelen. Zowel alleen als in combinatie met andere instrument klinkt het fantastisch.”

Mis dit unieke festival niet en laat je verrassen, ontroeren, begeesteren door de accordeon in al haar facetten.

Meer info op de website en de Facebookpagina van CC De Adelberg.

Accordeon Folie

Zaterdag 29.02.2020 om 19.00 uur

Tickets & info:
www.ccdeadelberg.be

011 399 699
CC De Adelberg
Adelbergpark 1, 3920 Lommel

[email protected]
[email protected]