Met veel trots presenteren we deze zomer een mooi beiaardprogramma. Een selectie van gerenommeerd Amerikaans en Belgisch beiaardtalent zal het publiek verrassen met hun virtuoos spel.
Lommel huisvest één van de mooiste en nieuwste beiaarden van België! Het is de tweede grootste van het land wat aantal klokken betreft, 63 in totaal. Dat is groter dan Antwerpen, Gent of Mechelen. De Lommelse beiaard weegt maar liefst 15 ton. Onze beiaard wordt dan ook internationaal geprezen. In Lommel houden we zo een Vlaamse traditie in stand die al 500 jaar teruggaat. Rond 1500 werd immers in Oudenaarde de eerste aantekening van een beiaard gevonden. Ondertussen is de beiaardwerking erkend als immaterieel werelderfgoed door de UNESCO.
In 2025 bestaat de beiaard in Lommel 25 jaar. Naast het klassieke zomerprogramma zullen heel wat extra concerten en initiatieven georganiseerd worden doorheen het cultuurseizoen. Alvast een tipje van de sluiter: een vernieuwde beiaardtune-compositiewedstrijd. Hou het in de gaten!
Weet je trouwens waar de klepel hangt, of heb je de toren al eens bezocht? Elke eerste woensdag van de maand én exclusief na elk zomerconcert kan je de indrukwekkende beiaardtoren bezoeken van de Sint-Pietersbandenkerk.
Laat je ook deze zomer betoveren door dit unieke instrument en geniet van de bronzen stem van Lommel!
Overzicht zomerconcerten ‘24
Elke wo om 15 uur: Stadsbeiaardier Liesbeth Janssens
Wo 3 juli om 20 uur: Joey Brink (VS) – Taking flight
Wo 17 juli om 20 uur: Luc Dockx (BE) – Dansereye
Wo 7 aug om 20 uur: Annie Gao (VS)- It’s only a paper moon
Wo 28 aug om 20 uur: Hoop in de Toekomst & mobiele beiaard Bells Lab / Jan Verheyen (BE) – Explora: harmonie en beiaard

Info: www.ccdeadelberg.be www.toerismelommel.be