Dinsdagavond werd samen met buurtbewoners, projectmedewerkers en het stadsbestuur het langverwachte buspaviljoen officieel geopend. Burgemeester Bob Nijs: “Dit buspaviljoen symboliseert onze inzet voor een moderne, duurzame mobiliteit en een toegankelijke stad. Het is een verwezenlijking waar we als stad trots op mogen zijn.”

De moderne bushaltes, aan beide kanten van de straat, zijn een aangename wachtomgeving voor reizigers en dragen ook bij aan een groenere en toegankelijkere stad. Het opvallende ontwerp heeft een veilige, ruime fietsenstalling die ook geschikt is voor buitenmaatse fietsen. Bovendien zijn er 12 oplaadpunten voor fietsen. Beide paviljoenen worden gekroond met een groendak, dat niet alleen regenwater opvangt maar ook een vlindervriendelijke omgeving creëert. Er is bewust gekozen voor maximale ontharding. Het Kerkplein kreeg extra vergroening door de aanleg van grote plantvakken. Al is het nog wachten op de lente voordat al dat groen zichtbaar is.

Het stadsbestuur beschouwt het project als een belangrijke mijlpaal in het streven naar een leefbare en bereikbare stad. Schepen van Mobiliteit Sophie Loots voegt toe: “Met de opening van dit buspaviljoen creëren we niet alleen een comfortabele wachtruimte voor reizigers, maar bieden we ook moderne faciliteiten voor fietsers. Met dit project willen we een positieve impact creëren op de mobiliteit en het dagelijkse leven van onze inwoners.”

Het project, met een totale kostprijs van 902.164 euro, waarvan we 11.205 euro via subsidies terugbetaald krijgen, toont de financiële toewijding van de stad Lommel aan de verbetering van de openbare voorzieningen.

Eerste Hoppinpunt in Lommel
Daarbij aansluitend opent ook het eerste Hoppinpunt in Lommel, waar reizigers via een digitale zuil de tijden van het openbaar vervoer kunnen raadplegen. Het Hoppinpunt ‘Lommel Kerk’ is een plek waar verschillende vervoersmiddelen samenkomen. Zo stap je vlot over van het ene op het andere vervoersmiddel. Op de digitale zuil vind je informatie over alle vervoersmiddelen die in dat Hoppinpunt beschikbaar zijn. Bovendien geeft de zuil details over dienstregelingen, vertrek- en aankomsttijden van treinen en bussen.

Nieuwe dienstregelingen van De Lijn
Bijkomend merkt het stadsbestuur op dat er op dit moment gevoeligheden zijn omtrent aanpassingen door vervoersmaatschappij De Lijn. De Lijn voerde op zaterdag 6 januari drastische aanpassingen door aan hun dienstregelingen. Lommelaars worden aangemoedigd meldingen te bundelen, die vervolgens worden overgemaakt aan De Lijn.