In een steeds complexer wordende samenleving is het logisch dat er meer fricties komen en gradueel de druk tot polarisatie toeneemt. De laatste jaren zien we een zorgwekkende toename van verhitte discussies over hoofddoeken, Zwarte Piet, coronamaatregelen… tot regelrechte sociale catastrofes waarbij groepen vijandig tegenover elkaar komen te staan.
Van de Balkan, over de Brexit tot identitaire bewegingen gaat deze Christophe Busch dieper in op de drijfveren van polarisatie. Hoe doet een vijandige wij-versus-zij dynamiek het sociaal weefsel van een samenleving verbrokkelen? Maar ook: hoe kan een polarisatie verrijkend zijn voor een democratie als men ‘op de bal’ in plaats van ‘op de man’ speelt? En tot slot: hoe kunnen we bedreigende polarisatie constructief ombuigen, als burger en als professional? Een must voor elke betrokken medemens.
Christophe Busch is criminoloog en master in de Holocaust- en Genocidestudies. Na zijn studies criminologie in Gent begon hij in 2001 te werken in de forensisch psychiatrie. Eind 2012 maakte hij de overstap naar Kazerne Dossin (Museum over de Holocaust en Mensenrechten) waar hij directeur werd. Eind 2019 verliet hij deze en werd hij directeur van het Hannah Arendt Instituut dat zich inzet voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap.
- Woensdag 15/02/2023 om 19:30u – 21:00u
- Prijs: € 12,00 / € 10,00
90 min. zonder pauze
- Locatie: CC De Adelberg, Kleine zaal
- I.s.m. huisvandeMens & HVV Noord-Limburg
- 135 plaatsen