Omdat er nogal wat onduidelijkheden zijn bij een aantal mensen ivm wat nu wel en niet meer mag volgens de huidige regelgeving vind je hieronder de regels die momenteel in Lommel gelden voor de sportsector.
Vermits er in onze regio Noord-Limburg strengere restricties gelden voor kinderen onder 13 jaar, zijn buitenschoolse activiteiten voor deze groep nog steeds verboden en dit tenminste tot en met vrijdag 12/02/2021.
Na de opheffing van deze strengere regel, gelden voor deze leeftijdscategorie volgende regels:
Voor kinderen tot 13 jaar :
• Bij voorkeur sport je outdoor.
• Buiten en binnen trainen met contact is toegestaan, in een groep van maximaal 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen.
• Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub,…) zijn niet toegestaan.
• Je kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verkleint het risico op verspreiding van COVID-19.

Onderstaande regels zijn wel toegestaan in Lommel en dit vanaf vandaag 01/02/2021:
Voor jongeren vanaf 13 jaar (° 2007) tot en met 18 jaar (° 2002) :
• Binnensporten is niet toegestaan.
• Buiten, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximaal 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is voor de aard van de sport.
• Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub,…) zijn niet toegestaan.
• Je kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verkleint het risico op verspreiding van COVID-19.
Voor personen vanaf 19 jaar (° 2001 of vroeger) blijven de richtlijnen ongewijzigd :
• Outdoor trainen of outdoor sportlessen volgen met maximaal vier personen (sportbegeleider inbegrepen) en met 1,5 m afstand is toegestaan.
• In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximaal vier personen met 1,5 m afstand toegestaan.
• Hier alvast een aantal antwoorden op de meeste gestelde vragen:
– Mogen meerdere groepen van 4 of 10 op 1 sportsite een training of les krijgen?
Ja. Dit kan zowel outdoor als indoor (tot 13 jaar) – In Lommel voorlopig enkel outdoor voor + 13j Je gebruikt in alle gevallen de bestaande densiteitsregels (30m2 en 10m2) om de totale capaciteit te bepalen. De groepen moeten uiteraard strikt gescheiden worden en blijven.

– Wat met de zwembaden?
Enkel voor de grootte van de groepjes (-13j wordt 10 ipv 50, 13-18j wordt 10 ipv 4) verandert er hier iets – In Lommel voorlopig enkel toegestaan voor + 13j. Om de totale capaciteit, voor alle leeftijden, te bepalen is er de densiteitsregel van 10m2.

– Wat is er met het kiezen van een hobby?
De oproep bestaat erin om 1 hobby te kiezen vanaf nu tot aan de krokusvakantie. Dit is een appel op de verantwoordelijkheidszin van de ouders. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de gezinnen of de gezinsvervangende plekken, niét bij de organisator van de activiteit.

– Mogen trainers aan meerdere groepen lesgeven?
Dit kan niet gelijktijdig (bv aan meerdere groepen van 10 op hetzelfde tijdstip) wel eventueel na elkaar of op andere momenten. Al wordt ook hier gevraagd om dit te beperken indien mogelijk en hier verstandig mee om te gaan. Er geldt sowieso ten allen tijde een mondmaskerplicht voor lesgevers en begeleiders en de richtlijn om afstand te bewaren.

Laten we het goede voorbeeld geven en samen proberen de besmettingen terug te dringen.