Op dinsdag 17 maart 2020 verwelkomen we tijdens de Nacht van de Geschiedenis de Brusselse politica en Europarlementslid Assita Kanko. Zij is dan ook de geknipte figuur om ons een actuele kijk te bezorgen op de Europese politiek. Deze lezing zal plaatsvinden in de Groote Hoef en wordt voorafgegaan door een heerlijke maaltijd.

Ieder van ons die het politieke bedrijf in België en Europa een beetje volgt, beseft maar al te goed dat we boeiende, maar evenzeer onzekere tijden beleven. De federale regeringsvorming raakt geen meter vooruit hoezeer ook de informateurs, de nieuwbakken voorzitters van CD&V en MR Coens en Bouchez, hun best doen (tenzij dat er bij het ter perse gaan van dit artikel toch al witte rook in de Brusselse atmosfeer te bespeuren valt). De complexiteit van ons politiek bestel na zes staatshervormingen en de polariteit tussen het rechtse Vlaanderen en het linkse Wallonië zijn dan ook een enorme rem op de besluitvorming in de Belgische huishouding.
Ook in Europa is het dezer dagen één en al kommer en kwel. Sinds David Cameron, de oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, in 2016 de kat de bel aanbond en de burger via een plebisciet voor de keuze stelde om al dan niet de EU te verlaten, heeft het Europese project een serieuze dreun gekregen. De grote droom van “founding fathers” als Robert Schuman, Konrad Adenauer en Winston Churchill lijkt uit te draaien op een nachtmerrie nu ook andere landen dreigen met een exit. De grote onzekerheid en vooral onduidelijkheid die er momenteel heerst, beroeren de financiële markten en de economische bedrijvigheid. Volgens een studie van de KU Leuven leidt een no-deal of harde Brexit tot een verlies van 1,7 miljoen banen in Europa. De impact op België alleen al wordt geschat op ruim 42.000 jobs.
Met het oog op deze actuele problematiek organiseert het Lommelse Davidsfonds in de loop van de maand maart twee interessante lezingen

Op zondag 1 maart 2020 is Jan Smets, eregouverneur van de Nationale Bank van België, bij ons te gast voor een causerie over de economische gevolgen van de Brexit. Deze aperitiefcauserie heeft naar goede gewoonte plaats in de Kristallijn in Mol.