Met uitgebreide jeugdwerking en voetbalacademie.

Lommel SK heeft een akkoord gesloten met twee nieuwe investeerders. Dat akkoord zal de toekomst van de club en de jeugdwerking veilig stellen. Zowel het huidige bestuur, de hoofdtrainer en alle jeugdtrainers als de bedienden en de vrijwilligers blijven in functie.

Het is de uitdrukkelijke bedoeling om de jeugdwerking nog uit te breiden en om de supporters nauwer bij de clubwerking te betrekken door de oprichting van een Lommel SK Foundation voor de organisatie van sociale projecten.

Die investeerders zijn de Israëlische sportadvocaat Udi Shochatovitch en sportconsultant Rudi Vandenput. Udi Shochatovitch zal 2,6 miljoen investeren in de club. Rudi Vandenput wordt bestuurder en medeaandeelhouder van de club.

SK Lommel heeft ambitie én de mogelijkheden

Lommel heeft ambitie én een visie. Wij willen absoluut geen zwalpend schip worden dat om de haverklap van koers moet veranderen en uiteindelijk de haven nooit bereikt.
De motivatie voor de investering is niet in de eerste plaats financiële redding of financieel gewin. De echte motivatie is sportief succes boeken en de mogelijkheden die er in Lommel zijn beter benutten. Lommel is familiale club. De investering zou niet gebeuren als niet iedereen er unaniem achter kan staan. Udi Shochatovitch en Rudi Vandenput hebben de kennis en het netwerk om de club en de jeugdwerking naar een hoger niveau te tillen.

Om dat doel te bereiken gaan we ook een advisory board installeren die de club kan bijstaan in een adviserende rol. De Leden hiervoor zullen gezocht worden bij oud-spelers en ex-medewerkers van de Club.
De ultieme ambitie is uiteraard opnieuw in hoogste afdeling spelen. Met jong Belgisch talent, aangevuld met jong internationaal talent en met enkele ervaren spelers.
Naar aanleiding van deze in de media bekend gemaakte operatie duiken er heel wat vragen op, begrijpelijk. Daarom zetten we alles even op een rijtje: 8 pertinente vragen en evenveel duidelijke antwoorden.

1) Op welke pijlers zal Lommel SK bouwen aan sportief succes?
Het huidige DNA van de club wordt niet gewijzigd maar versterkt.
• Nieuw talent ontdekken: Lommel heeft veel nieuwe talenten kunnen ontdekken uit eigen jeugd en elders in België. Dankzij de nieuwe investeerder krijgt de club toegang tot zijn internationale relaties en academies buiten Europa.
• Talent verder ontwikkelen: De A-kern is een ideaal platform om als professional ervaring op te doen.
• Een springplank bieden: Eenmaal dit talent gerijpt is, zijn grote clubs geïnteresseerd. Zonder een goede jaarlijkse transfer is het voor kleine Clubs moeilijk om te overleven.
• Tegelijk eigen koers blijven varen: Lommel is en wordt geen B-ploeg die gedicteerd wordt door een andere grote club. De nieuwe investeerder wil deze onafhankelijkheid verder zetten.
• Sterk in underdog positie: Lommel heeft niet het budget en achterban van de grote clubs maar slaagt er toch in deze pijn te doen door efficiëntie, familiale sfeer en slimme keuzes. De nieuwe investeerder wil deze down-to-earth weg verder blijven bewandelen.

2) Hoe gaat Lommel SK concreet te werk?
Dankzij de sterke financiële basis en fantastische emotionele band met de supporters ligt sportief succes binnen handbereik. Daarvoor zijn 5 factoren cruciaal:

3) Wat met het huidige jeugdvoetbal en met de sociale rol van Lommel SK?
Momenteel telt Lommel 600 jeugdspelers en dit aantal moet de hoogte in! Opleiding van jeugdspelers blijft primordiaal. Zowel voor de sociale rol van de club als voor de kweekvijver van talent.

Onze eigen jeugdopleiding gaat er als volgt uitzien:
• Laag 1: Onderbouw met sociaal-recreatieve functie: U6 tot U9;
• Laag 2: Tussenbouw met sportief-recreatieve functie: U10 tot U13;
• Laag 3: Bovenbouw met sportieve functie + Elite academie: U14 tot U21
• Voor de grootste talenten wordt een opleidingstraject uitgetekend

4) Wat met het huidige bestuur?
Het huidige bestuur blijft, er gaan geen mensen weg door de operatie.
• Tom van Imschoot blijft onze hoofdtrainer. Lommel is super tevreden met het werk van de sportieve cel. Sportieve medewerkers jeugd blijven allen aan boord. Greet Vanbrabant wordt de algemeen directeur van de club en krijgt meer bevoegdheden
• Er wordt een commerciële verantwoordelijke aangeworven die “out-of-the box” moet denken om de inkomsten te verhogen
• Er wordt een ‘advisory board’ geïnstalleerd die de club bijstaat.

5) Komt er een jeugdacademie in Lommel?
Ja. Op de korte termijn wil Lommel een jeugdacademie uitbouwen naar het voorbeeld van de grote clubs. Jeugdopleiding is de enige manier om in het hedendaagse profvoetbal als kleine club te overleven.
• Een internaat om deze jongeren op te vangen staat bovenaan onze investeringslijst. Toptalenten moeten namelijk intensief kunnen trainen en dit is beter te organiseren vanuit een internaat dan van thuis uit.
• Zelfde investeringen staan op het programma in voetbalacademie en club in Gambia, waar Udi Shochatovitch op dit moment al de beste locatie van het land huurt. De spelers hebben toegang tot fitness, restaurant, hotel, zwembaden, etc…
• Het jeugdcomplex van Lommel en zijn ligging bieden hier fantastische mogelijkheden.

6) Komt er een nieuw stadion?
Het stadiondossier ligt op tafel maar er zijn nog geen concrete plannen.

• Het huidig goed uitgerust jeugdcomplex compenseert deels het gebrek aan een geschikt stadion.
• Een nieuw of gerenoveerd stadion is noodzakelijk om supporters en sponsors naar het stadion te lokken.
• Het project aan de ring in Lommel geniet onze voorkeur maar een renovatie die beleving voor supporters en sponsors kan verbeteren is te overwegen
• Voor Lommel, als hoofdstad van toerisme en waterrecreatie in Limburg, en centrumstad voor professioneel voetbal is zulk een stadion een zegen zijn.

7) Naar welk model zal Lommel SK werken?
De nieuwe bewindvoerders hebben volgende clubs als voorbeelden voor ogen: FC Midtjylland, KRC Genk en Manchester City
• Het Deense FC Midtjylland (versloeg Club Brugge in de Europa League in 2015) is het actuele bewijs dat er met beperkt budget, grootse prestaties mogelijk zijn. De club zette gigantische stappen door opleiding en door data-analyse.
• De scouting van Lommel gaat op een digitale en moderne manier uitgevoerd worden via data-analyse. Naar het voorbeeld van KRC Genk dat op deze manier al lucratieve transfers heeft gerealiseerd. Dus niet met het grote geld, NIET met een lading Afrikaanse spelers. Partner voor dit project wordt Soccerlab.
• Op een bescheiden schaal moet Lommel een Manchester City worden. Met gelieerde clubs in de wereld, tal van academies. En vooral een mix van verschillende voetbalculturen.
• Twee Gambiaanse spelers zullen in de zomer testen komen afleggen in Lommel. Enkel wanneer ze de testen doorstaan, kan het zijn dat er Gambiaanse spelers bij komen.

8) Waarom zijn Udi Shochatovitch en Rudi Vandenput de aangewezen personen om deze plannen te realiseren.
• Udi Shochatovitch is een Israëlische advocaat (partner en oprichter) bij de firma AYR in Tel Aviv. Hij heeft 25 jaar ervaring in juridisch advies voor clubs & begeleiding bij transfers. Hij is bestuurslid en 25 jaar juridisch adviseur bij Maccabi Haifa.
• Udi Shochatovitch is sinds 3 jaar zelf actief in het voetbal met het oprichten van een voetbalacademie en voetbalclub in Gambia.
• Rudi Vandenput is sinds 12 jaar actief in de voetbalwereld, als oprichter van one4seven: een onderneming actief in het aanleveren van diensten in de sportwereld. Hij was betrokken in de transfers van Samuel Kalu en Denis Praet en Sacha Kljestan en in een aantal overname dossiers in het Belgisch voetbal.
• Rudi Vandenput zal zijn ervaring met het stadionproject van KV Mechelen gebruiken voor Lommel SK.
• Udi Shochatovitch verwerft 2.339 aandelen, Rudi Vandenput verwerft 260 aandelen.