Laatste update: Uit de metingen blijkt dat er geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen zijn. Aquafin bestrijdt de geur succesvol door middel van actieve kool. Dit is een stof waar de in het afvalwater aanwezige stoffen zich aan binden, zodanig dat er minder gassen vrijkomen in de lucht. Daardoor is de overlast grotendeels opgelost. Mensen die in huis nog geuroverlast hebben, kunnen probleemloos verluchten.

De brandweer volgt de situatie ook de komende uren verder op en blijft metingen uitvoeren.

Naar alle waarschijnlijkheid is de oorzaak van het geurhinderprobleem aan het waterzuiveringsstation van Aquafin in Barrier gedetecteerd. Vermoedelijk gaat het om één van de bedrijven op het bedrijventerrein in Maatheide. Er worden nog verdere metingen uitgevoerd om hier definitief uitsluitsel over te kunnen krijgen. Het betreffende bedrijf heeft de lozing van afvalwater tijdens het productieproces inmiddels stopgezet, het effect hiervan is meteen merkbaar.

Aquafin treft momenteel in samenwerking met alle betrokken instanties de voorbereidingen om over te gaan tot dosering van actieve kool. Dit is een stof waar de in het afvalwater aanwezige stoffen zich aan binden, zodanig dat er minder gassen vrijkomen in de lucht. Op die manier wil Aquafin de geurhinder bestrijden.

Aangezien de vermoedelijke lozing intussen gestopt is en er weldra actieve kool gedoseerd zal worden, hopen we dat de geurhinder in de komende uren stelselmatig zal afnemen.

Sinds gisterenavond is er ernstige geurhinder ter hoogte van het waterzuiveringsstation van Aquafin, gelegen aan de Luikersteenweg in Lommel. Brandweer, Civiele Bescherming en Aquafin zijn bezig met een onderzoek en zetten alle middelen in om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Naar verwachting kan de geurhinder nog enkele uren aanhouden.

Inwoners van Lommel en Pelt kunnen last hebben van de geur. De brandweer en de civiele bescherming voeren momenteel metingen uit met gespecialiseerde meetapparatuur. Woon je in de omgeving? Houd dan preventief ramen en deuren gesloten. Zet het ventilatiesysteem uit. Blijf binnen.