De FLYBALL OPEN WORLD CUP is een absolute primeur voor ons land.
Het wereldkampioenschap van de Formule 1 der hondensporten komt dan toch naar België!
Lommel, 26 april 2022 – Op 28 en 29 mei mogen hondenliefhebbers zich verheugen, want dan vindt in Lommel de FLYBALL OPEN WORLD CUP plaats. Dit event is meer dan bijzonder op verschillende vlakken. Dit is de eerste keer dat het wereldkampioenschap van deze wereldwijd steeds populairdere hondensport naar België komt. Corona zorgde er niet alleen voor dat de editie van 2020 uiteindelijk met twee jaar verlaat werd, maar onthoofdde jammer genoeg ook de competitie aangezien de overzeese teams nog moesten afhaken.
Om begrijpelijk redenen zullen we ook de Russische teams moeten missen. Desondanks zal er in de Lommelse Soeverein een nooit eerder gezien deelnemersveld de Arena betreden.  Het belooft een spannende competitie te worden voor de baasjes, de dappere viervoeters  én de supporters. Topteams van snelle honden en gepassioneerde baasjes.
Op de FLYBALL OPEN WORLD CUP zullen verschillende ploegen van diverse landen elkaar voor de allereerste keer partij geven op een indoor tornooi, wat garant staat voor spektakel van de bovenste plank. Terwijl deze sport in Noord-Amerika hoofdzakelijk indoor wordt beoefend, is men in Europa eerder gewend om ‘s zomers outdoor wedstrijden te houden. Om alle toplanden op gelijke voet te laten deelnemen, wordt dit evenement uitzonderlijk indoor georganiseerd. De volledige arena van de Soeverein (Lommel) staat het hele  weekend ter beschikking van de crème de Ia crème van de flyball-wereld.

De FLYBALL OPEN WORLD CUP vindt plaats in de Arena van de Soeverein,
Sportveldenstraat 10 te 3920 LOMMEL.
De voorrondes vangen aan op zaterdag 28 mei om 9:00 u, finales van wereldkampioenschap zijn gepland zondag 29 mei omstreeks 16:00 u

De regerend wereldkampioen ‘Fur Fun’ Uit de Verenigde Staten samen met nog enkele legendarische Noord-Amerikaanse teams afgezakt naar Limburg. Doordat de  reisbeperkingen nog steeds niet volledig opgehoffen zijn bleek ook dit jaar het nog niet mogelijk om met een volledig hondenteam intercontinentaal te reizen. Maar daar staat wel tegenover dat alle beste Europese teams aan de start zullen verschijnen. En alhoewel de voorbije dertig jaar de sterkste teams altijd in Noord Amerika te vinden waren, is dat zwaartepunt de laatstejaren richting Europa aan het verschuiven. Eén van de allerbeste flyballteams ter wereld is trouwens afkomstig uit het Vlaamse Zonhoven. Maar ze gaan zeker moeten rekening houden met absolute toppers uit hef Verenigd Koninkrijk, Polen en Tsjechië.
De enige voor Flyball is de enige echte teamsport die met honden beoefend wordt. Op één speelveld lopen twee ploegen van elks vier honden een razendsnelle aflossingsrace, waarbij de honden een parcours heen en terug van ruim 30 meter binnen de vier seconden  afwerken.
De laatste twintig jaar groeide de sport Uit tot één van de meest beoefende hondensporten in het Noordelijk halfrond. Vlaanderen alleen telt meer dan 500 beoefenaars, en in het Verenigd Koninkrijk nemen er ondertussen duizenden honden deel aan de wekelijkse competities. Het FCI (Fédération Cynologique Internationale) wordt gezien als de FIFA van de hondensporf en is veruit de grootste hondensportfederatie ter wereld. Dit tornooi geldt als het officiële FCI-wereldkampioenschap waardoor de winnaar van dit tornooi de hoogst mogelijke eer binnen het wereldwijde flyball zal behalen.
Limburgs toptalent De voorbije jaren heeft de hele flyballende wereld zijn ogen uitgekeken naar de evolutie van het Flyballfeam ‘Roadrunners’ Uit Zonhoven. Het team onder leiding van Dave Maris groeide in enkele jaren Uit tot een begrip in de nationale en internationale flyballwereld. Eerder dit jaar namen ze als eerste buitenlands team deel aan de Crufts Flyball competitie in het Verenigd Koninkrijk. Alhoewel het UK als de Europese bakermat van flyball wordt aanzien, verpulverden ze daar het wedstrijdrecord en pakten de Crufts titel op overtuigende wijze mee naar huis. Als huidig Cruftskampioen zullen ze als favoriet aantreden op het FOWC, maar ook de Crufts champion van vorige editie zal present zijn, net als de sterke ploegen uit het Oostblok.

Over Flyball Open World Cup Flyball Open World Cup is een wereldkampioenschap voor flyball-teams die aangesloten zijn aan hef FCI. Het wordt georganiseerd van 28 tot 29 mei 2022 in Lommel. 64 teams Uit 9 landen doen mee aan deze editie, die wordt georganiseerd door een samenwerking tussen de vzw Flyballdogs en de Sectie 5C van de Belgische kennelclub ‘Koninklijke Kynologische Unie Sint Hubertus’. De KKUSH is de Belgische afdeling van het FCI. Flyball is de enige teamsport voor honden en kent wereldwijd intussen meer dan 10000 beoefenaars.