Lancering maandag 22 januari:  Nieuwe postzegelcollectie bpost

Maandag 22 januari lanceert bpost zijn postzegelcollectie 2024. Binnen de collectie zijn de schijnwerpers gericht op de Belgische geschiedenis en innovatie. Onder de thema’s is dit jaar een reeks gewijd aan ‘verrassende glaskunst’, met twee opvallende glaskunstwerken uit de collectie van GlazenHuis en Stad Lommel. Deze uitgifte is één van de 19 speciale uitgiften van bpost, allen in gelimiteerde oplages. Wat de postzegels extra speciaal maakt, is het verrassende kleureffect dat optreedt wanneer er een transparant vel op wordt gelegd. Een ode aan de transformatieve kracht van glas.

Karel Wieërs, schepen van GlazenHuis, deelt zijn enthousiasme: “We zijn vereerd dat de glascollectie van GlazenHuis een prominente plaats heeft gekregen in de Belgische postzegelcollectie van 2024. Het is een erkenning van de artistieke diversiteit en innovatie die onze stad te bieden heeft.’

“Bij deze mooie verwezenlijking kunnen we niet anders dan ook onze Lommelse Koninklijke Postzegelkring De Eik te bedanken. Zij streven al jaren om GlazenHuis, en bij uitbreiding Lommel, de verdiende publiciteit te geven. ” vertelt Niek Janssen, directeur van Toerisme.

De Lommelse Postzegelkring is bijzonder vereerd met deze uitgifte. Ze werken jaar in jaar uit om de troeven van Lommel de gepaste aandacht te geven. Zo zijn we in het verleden op postzegels afgebeeld in 1990 (Raadhuis) en in 2014 (Oudstrijdersmomument aan de Sint-Pietersbandenkerk). Fons Schildermans, voorzitter van de Lommelse Postzegelkring, vindt het een mooie bekroning van hun 50-jarig jubileumviering.

Twee geselecteerde glaskunstwerken
De twee geselecteerde glaskunstwerken zijn één werk van Belgische kunstenaar Anna Torfs en één van de internationale kunstenaar Vladimir Zbynovsky. Beide kunstwerken maken deel uit van de glascollectie van Stad Lommel. Sinds 1 993 bouwt de stad aan een eigen collectie, die intussen uit bijna 1000 kunstwerken van nationale en internationale artiesten in eigendom of langdurige bruikleen bestaat. Veel van deze werken worden tentoongesteld in GlazenHuis en bij het Huis van de Stad.