Zaterdag 22 juli 2017 – van 13u tot in de late uurtjes – brengt GRACIAS A LA VIDA voor het 10de en laatste keer het heerlijk benefietfestival naar het Lommelse Burgemeesterspark.
APETROTS zijn we om onze PROGRAMMATIE aan u voor te stellen:
Discobaar A Moeder
Klaar voor schaamteloos plezier waarbij genres niet bestaan, hokjes in mekaar worden gebeukt, waarbij de totale muziekcatalogus sinds Jezus’ geboorte aan elkaar wordt gedraaid door deze Vinylvreters pur sang? Waar ABBA je ballen streelt terwijl Bowie je een tong draait en waar je in je fout opgezette tentje genomen wordt door Zack De La Rocha. Gracias is klaar voor deze Antwerpse feestkoningen die in de zomer van 2015 en 2016 Studio Brussel doldraaiden. Wij houden wel van schaamteloos, u ook hopen we!

Faisal
In 2013 sierde Faisal voor het eerst de affiche van Gracias. We schreven toen dat deze jonge hond het ver ging schoppen en jongens, wat is het sindsdien hard gegaan. Zaterdagavond is zowat heilig geworden sinds hij op Stubru dat ene uur volpompt met heerlijke tracks vol classic cuts, topfunk en hiphop Grand Cru. Hij dipt even vlot in de oldschool pot als in de hedendaagse funkbowl en diept verloren gewaande floorfillers vlotjes op uit de Sea of Soul. Vorig jaar terecht gekroond tot beste DJ van het land en ondertussen ook producer, side-kick van OJH in ‘De Ideale Wereld’ op Canvas en vriendje van… Na tien jaar willen we eindigen in stijl en hey…Who you gonne callll? King Faisallll!

Pupilos Do Kuduro
Uit één van de zaligste landen van Europa komt deze Portugese Kuduro bom en wie deze originele Angoleese ritmes nog niet kent krijgt van ons een Buraka Som Sistema slap rond de oren. Deze mengeling van zouk, socca, house en techno werd door laatsgenoemde band wereldberoemd en tijdens menige dansbangs op festivals allerhande werden we meermaals vakkundig tegen de vlakte getwerked door op hol geslagen slumbillen.
Deze afrohouse wacht op jullie als een sluimerende drug en we zijn niet verantwoordelijk voor de verslaving die volgt!

Orchestre International du Vetex
Opgericht in 2004 en drie jaar later de Beyond Publieksprijs op zak voor buitengewoon talent uit België en Nederland. Deze band, met vijftien blazers, maar ook drums, percussie en accordeon trok reeds een feestspoor door Oost-Europa tot Zuid-Amerika, waar ze zelfs toerden met de grote Manu Chao.
Hun jongste album ‘Fifavela’ is een woordspelling op FIFA en Favela waarbij ze het contrast tussen de corrupte rijkdom van de gecontesteerde organisatie en de armoede in de sloppenwijken aankaarten.
Muziek met een hart, kleurrijk en grenzeloos!

Radio Oorwoud
Ideaal om met de jongste muziekliefhebbers een feestje te houden. Radio Oorwoud startte in 2012 als een educatief project van het WWF maar groeide de laatste jaren uit tot een vaste waarde in het kindercircuit.
Steengoede muzikanten zoals Hannelore Bedert en met Lommelaar Davy Deckmijn op drums, met actuele teksten vol dubbele bodems waar je als volwassene vaak onbewust mee staat te grinniken.
Op 17 januari stelden ze hun nieuwe CD voor in de AB met een roedel extra gasten als surplus. Er waren niet meer dan 1100 mensen aanwezig die allemaal uit de bol gingen. Op de CD zelf hoor je heel vreemde diersoorten die luisteren naar de naam Urbanus, Isolde Lasoen, Lady Linn, Bart Peeters, Franky DSVD van Channel Zero, Ludo Mariman van The Kids en Marcel Vanthilt van ARBEID ADELT! Kom uit uw oorwoud en doe de orka!

Orange Grove
De beats van DJ Manifest gecombineerd met de muzikale power van de vijf andere bandleden geven een unieke sound die niet enkel op een podium stand houdt, maar ook in films, documentaires en reclamecampagnes. Deze band met Nederlands roots brengt een laidbackmengeling van rock en pop, waarbij de Caraïben nooit ver weg zijn. En die kunnen nooit dicht genoeg zijn.

The Machete Nightclub
Probeer dit psychedelische beest maar eens te temmen! De zeskoppige formatie bestormde het afgelopen jaar menig Nederlands podium en liet een spoor van rock ’n roll achter. Denk je hem nét beteugeld te hebben, gaat The Machete Nightclub opeens in de onverwachte tegenaanval met Afrikaanse beats, hartstochtelijke jams of dromerige woestijnrock. Je laten opvreten is de beste optie. En laat Gracias nu net garant staan voor nice music & good food!

Ikeman & Funky T
We zijn er zeker van dat je na één beat, één dreun van Ikeman & Funky-T al gaat vergeten welke dag het is en misschien wel wie je bent! De bloedgeile mixen vol electro, trap, dub, funk en drum ‘n bass zullen je tot achter je oren geselen en je gaat het nog leuk vinden ook. Niet enkel het dak eraf op 22 juli, alles tot op de fundering gelijk gemaakt! BAM!

Global Wax
DJ Global Wax is het DJ alter ego van Lommelaar Luc Paredis, die mooi weer maakte als dance- en wereldmuziek-manager en -promotor bij platenfirma’s als PIAS en Rough Trade. Hij draaide voordien op festivals als Polé Polé, 10 Days Off en Mind The Gap en toerde langs alle Vlaamse jeugdhuizen als Gonzo’s Flying Sound Circus. Een set van DJ Global Wax staat garant voor een hete exotische mix van vintage funky, jazzy soulful psycho afro pop, rock & dance uit alle windstreken. Strictly vinyl!

Bearsøme
dat ‘Ohana’ familie betekent, hebben we allemaal weleens gehoord van een zekere Disneyfilm, maar wisten jullie al dat ‘Aiwohikupua’ feestje betekent? Dat is juist wat Bearsøme in petto heeft voor jullie. Het territorium van het berenjong is Limburg & zijn kelder/studio. Hij heeft de voorbije jaren al gedraaid op Pukkelpop, de 45, Daydream Festival, Secret Garden,… (de volledige lijst is te verkrijgen op aanvraag tijdens de kantooruren). Het geluid van de beer omschrijft zich als een reis van House naar Disco met alles wat Funky is er tussen in!
Kortom, bij dit wonderlijke beestje en zijn feestje wil je zeker aanwezig zijn!

Gracias, the story

Hoe het begon

Op 30 juni 2006 overleed Frederik Kemps, hij was 22. Frederik was de oudste van drie geadopteerde kinderen uit Rwanda en hij droomde ervan om zijn Rwandeese familie te helpen. Na zijn dood wilden zijn broers iets doen om de droom concreet te maken en aanvankelijk was het plan om een éénmalige fuif te organiseren met als doel een project in Rwanda te steunen.

Het begon met enkele telefoontjes naar wat vrienden, nachtelijke brainstormsessies met wat pintjes en de meest waanzinnige ideeën passeerden spontaan de revue. Maar wat een fuif moest worden werd een uit de kluiten gewassen benefiet, echter nog steeds met het etiket éénmalig.
De kerk werd het decor voor een heus gospelkoor en het burgemeesterpark zou dienst doen als setting voor enkele optredens en randanimatie.
Ja, we zagen het groots, we gingen ervoor, we wisten niet wat we deden, maar we deden het. Sponsoring, communicatie, vrijwilligers, bands, food, terreininrichting, vergaderen en nog eens vergaderen, uren, dagen, nachten…

14 april 2007

En toen was het moment aangebroken, we hadden gekozen voor een datum in april en die 14de was de spanning te snijden, we hadden geen idee, het terrein was amper klaar maar één ding was al uitzonderlijk: het was die dag 29 graden.op 14 april!
Met een paar organisatoren hadden we ons strategisch opgesteld in het midden van het park zodat we de poorten zagen opengaan en dat moment staat in het geheugen gegrifd van al wie er toen bijstond en ernaar keek.

Mensen stroomden binnen als water onder hoge druk door een te nauwe opening, onze mood ging van euforisch naar lichte paniek en die dag haalden we 3000 bezoekers. Gracias A La Vida was geboren en we konden niet meer terug…
De volgende dag zaten we met kapotte voeten in een voetbad, blik op oneindig, zalige glimlach, kapot!

De goede doelen

Na deze eerste succeseditie was er natuurlijk veel enthousiasme én budget. Dit besloten we te spenderen aan enkele goede doelen in landen waar de nood hoog is, maar ook iedere keer een nobel lokaal project. Doordat we viavia binnen de organisatie ook lokaal verbonden waren bij de verschillende projecten, was opvolging en controle verzekerd.
We kozen ervoor om elke project een schijf te geven uit onze kas en de rest werd gebruikt voor de volgende editie op poten te zetten.

De evolutie

Onderweg werd, moest alles professioneler. De organisatie zat vanaf oktober reeds samen en dit steeds op vrijwillige basis, ook de honderden vrijwilligers tijdens de week van het festival deden dit allemaal vanuit hun sympathie voor Gracias.
Waar we aanvankelijk mikten op wereldmuziek werd ook de kaart van dance, techno, hiphop en electro gekozen. De meningen binnen de groep waren hierover niet altijd gelijklopend, maar uiteindelijk wilden we een zo groot mogelijke groep aanspreken om ieder wat wils te geven én het festival leefbaar te houden.

We mikten ook steeds meer op een mix van binnen- en buitenlandse bands in combinatie met lokale groepen en konden toch al mooie namen voorleggen met o.a. TLP, Faisal, Merdan Taplak, Anthony B en Postmen.
Faisal stond zelfs al in 2012 op onze line-up, toen nog een lokaal talent, maar ondertussen reeds uitgeroepen tot best dj van het land.

De laatste editie

Ondertussen bestaat Gracias 10 jaar en besluiten we om van deze editie de laatste editie te maken. Het weegt, zo een festival organiseren, sommigen verlieten de organisatie om zich op andere dingen te focussen en werden vervangen door nieuwe gezichten. Maar ook deze editie staat weer vol mooie namen en ook deze opbrengst zal naar goede doelen gaan. Dit was en is nog steeds de Graciasfilosofie, een hart voor muziek, een hart voor de derde en vierde wereld.
We roepen het niet van de daken, we lopen er niet mee in de kijker, we nemen geen selfies van ons gezwoeg en gezweet, we doen het het omdat we het graag doen, omdat we het moeten doen.

Dankwoord

Bedankt aan iedereen die meegeholpen heeft met de organisatie van Gracias door de jaren heen en aan alle vrijwilligers, sponsors en sympathisanten.
Maar vooral aan al onze festivalgangers die jaar in jaar uit uitkeken naar de volgende editie en kwamen genieten van dit uniek benefietfestival. Volgende week nemen wij met pijn in het hart afscheid van jullie allemaal , maar eerst feesten we nog een allerlaatste keer voor het goede doel!

Bedankt en tot 22 Juli!!
Het Graciasteam 2007 – 2017