De Vlinderwandeling in Kattenbos is mooi vernieuwd en gisteren werd deze ingehuldigd. “We hebben de volledige route van 2,2 km opnieuw rolstoel- en buggyvriendelijk aangelegd”, zegt burgemeester Bob Nijs. “Het was belangrijk dat we dit aanpakten, want door heel wat scheuren en hobbels was het pad niet langer comfortabel. Voortaan kan iedereen er tussen de kunstwerken van Will Beckers opnieuw kennismaken met de verschillende stadia van een vlinder. Ook mindermobiele mensen en families met kleine kinderen moeten in onze mooie Lommelse natuur kunnen vertoeven.”

Opvallend bij deze heraanleg is de samenwerking met de boswachters van het Agentschap Natuur en Bos. “Dit prachtig stukje Bosland is er natuurlijk voor bezoekers, maar natuur openstellen of er werkzaamheden uitvoeren gebeurt altijd met veel respect voor de omgeving, zoals de natuur en de dieren”, zegt schepen van openbare werken en Bosland Sophie Loots. “Daarom hebben we een groot stuk van de heraanleg al in februari en maart uitgevoerd, omdat we de schoontijd van de vogels moesten vermijden. Het doel van die schoontijd tussen 1 april en 30 juni in het bosbeheer is vooral om broedende vogels niet te verstoren.”

De oude verharding van de Vlinderwandeling werd volledig verwijderd en er kwam een nieuwe fundering, een nieuwe onderlaag, een scheurremmende tussenlaag en ten slotte de toplaag. Hierdoor is de het pad nu beter bestand tegen de omgevings- en klimaatfactoren.
“De totale kostprijs van deze vernieuwing bedraagt 210 000 euro”, besluit burgemeester Bob Nijs. “Mag ik tenslotte nog meegeven dat het nu een mooi moment is om de Vlinderwandeling te bezoeken? Halfweg is er immers een rustplek tussen de heide die nog altijd in bloei staat.”