Artistiek directeur GlazenHuis Jeroen Maes en schepen van Toerisme en GlazenHuis Karel Wieërs openden de nieuwe kunstgalerij van GlazenHuis.

EXCLUSIEVE KUNSTWERKEN

In de nieuwe kunstgalerij van GlazenHuis worden exclusieve handgemaakte glazen kunstwerken te koop aangeboden. Deze zijn vervaardigd door internationale ‘artists in residence’ die afgelopen jaren in het glasatelier van GlazenHuis hun creaties leven in bliezen. “Het is een schitterende nieuwe invulling van Huis Aerts” vertelt schepen van Toerisme en GlazenHuis Karel Wieërs. “De prijzen van de kunstwerken variëren tussen € 50 en € 5000. Er is dus voor ieder wat wils … Misschien geen slecht idee voor een Valentijnscadeau” voegt hij er lachend aan toe.

INTERNATIONAAL RESIDENTIEPROGRAMMA

Sinds 2013 bouwde GlazenHuis met succes een internationaal residentieprogramma uit. Hierbij worden gerenommeerde internationale glaskunstenaars uitgenodigd om een periode in het warmglasatelier te werken. Dit residentieprogramma heeft intussen een wereldwijde reputatie. Het aanbod van deze kunstgalerij is dus op z’n minst uniek te noemen. De kunstwerken die tijdens deze residentieperiodes gemaakt werden, krijgen nu een mooie plek in de prachtige setting van het historische Huis Aerts.

Bekijk hier de afgelopen residenties: glazenhuis.be/residenties/.

HISTORIE HUIS AERTS

Het huis Aerts – ook wel bekend als het huis Joosten, naar de laatste bewoner – werd opgericht in 1805 door Jan Jacob Aerts (die in 1808 werd aangesteld tot de eerste burgemeester van Lommel) en Maria Elisabeth Van Ham. Omdat deze laatste een afstammelinge was uit een bekend teutengeslacht, wordt het huis Aerts ook wel eens een teutenhuis genoemd. De initialen van de bouwheer en zijn echtgenote en de cijfers van het bouwjaar zijn verwerkt in het houten bovenlicht van zijn huis. Het huis heeft tot in de 20ste eeuw de functie vervuld van afspanning, herberg en logement huis.

DAGELIJKS GEOPEND

De galerij is dagelijks te bezoeken tussen 9 en 17 uur. Ingang via Toerisme aan het dorpsplein: Dorp 14, Lommel. De dichtstbijzijnde bushalte is ‘Lommel Vreyshorring’ (stop ID: 405897) op 350 meter. Parkeren kan gratis op de parking van CC De Adelberg, deze ligt op 150 meter stappen van GlazenHuis.