Op dinsdag 24 mei vindt een unieke jobbeurs plaats in Lommel. Uniek, want de werkzoekenden zijn nieuwkomers van diverse opvangcentra in Noord-Limburg. Met deze jobbeurs willen Sophie Tournier en Focus Noord de integratie van vluchtelingen vergemakkelijken.

De jobbeurs vindt aanstaande dinsdag plaats bij DD2 in Lommel, Gerard Mercatorstraat 10. Het is een initiatief van Sophie Tournier van Portraits Beyond Borders in samenwerking met Focus Noord (koepel van de zes ondernemersclubs die Focus Noord vertegenwoordigen), Fedasil, het Rode Kruis, de VDAB en Welzijnsregio Noord-Limburg. Ze sloegen daarvoor de handen in elkaar met verschillende Noord-Limburgse bedrijven en partnerorganisaties.

Op de jobbeurs worden nieuwkomers in contact gebracht met potentiële werkgevers. Het gaat om bewoners van het Parelstrand in Lommel, van het opvangcentrum in Leopoldsburg, Oekraïners die in Noord-Limburg bij een gastgezin verblijven en reeds erkende nieuwkomers die in trajectbegeleiding zitten.

Nieuwkomers aan werk helpen
Asielzoekers die vier maanden na het indienen van hun aanvraag nog geen beslissing gekregen hebben en die in het bezit zijn van een zogenaamde oranje kaart, mogen werken. In dat geval blijft het recht op opvang en materiële hulp gelden, maar moet de persoon in kwestie een financiële bijdrage leveren als hij of zij in het asielcentrum blijft wonen.

Oekraïners kunnen ‘tijdelijke bescherming’ aanvragen. Een apart statuut dat de overheid in het leven riep als reactie op de situatie in Oekraïne. Nieuwkomers met dit statuut hebben recht op huisvesting, sociale zekerheid en krijgen toegang tot de arbeidsmarkt. Zij mogen dus in België werken en moeten geen wachttijd doorlopen.

“Zowel nieuwkomers uit Oekraïne als uit andere landen mogen hier werken. Maar voor hen is het heel moeilijk om op eigen kracht de weg naar bedrijven te vinden,” zegt initiatiefneemster Sophie Tournier. “Daarom is het belangrijk dat ondernemers zelf rechtstreeks de brug maken. Er is divers talent aanwezig. Een job is een eerste stap naar integratie en daar willen we de nieuwkomers in bijstaan zodat zij deel uit kunnen maken van de maatschappij.”

Positief imago
“We kijken als koepel van zes ondernemerclubs niet enkel naar het maatschappelijk belang van deze jobbeurs, maar willen onze 550 leden werkgevers in Noord-Limburg ook helpen bij de invulling van werkplekken,” vult Theo Slegers, voorzitter Focus Noord aan. “We zien deze jobbeurs als een start en hopen dit in de toekomst te herhalen.”

De acht burgemeesters en de Welzijnsregio die allen hun steun verlenen bewonderen het enthousiasme van de vele vrijwilligers die mee de handen uit de mouwen steken. “Dit positieve tegengewicht is ontzettend belangrijk in tijden waarin negativiteit al eens de bovenhand durft te nemen. Noord-Limburg staat als één blok achter dit initiatief dat ijvert naar een sterke integratie van onze nieuwe buren.”