De eikenprocessierups zorgt de laatste jaren voor behoorlijk wat overlast, ook in Lommel. “Het onder controle houden van de eikenprocessierups wordt steeds lastiger en kost handenvol geld,” zegt schepen van milieu Joris Mertens. “De roep om nieuwe en duurzame manieren van beheersing neemt toe. Daarom gooien we dit jaar een bijzonder nieuw wapen in de strijd: de koolmees en de pimpelmees. Deze vogeltjes zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.”
Mezen zijn verzot op de eikenprocessierups. Het zijn kleine proteïnebommetjes en dat is precies wat jonge meesjes in het nest nodig hebben om op te groeien. De jonge eikenprocessierups is bovendien een makkelijke prooi. Ze hebben nog niet die brandhaartjes waar we zo’n jeuk van krijgen en dan is het extra makkelijk te verwerken. Ook voor de volwassen rups heeft de koolmees een oplossing bedacht. Ze ontharen de rups eerst door hem tegen een tak te slaan. Door de stress schiet de rups zijn haren weg en is dan klaar om gegeten te worden.
Strijd tegen processierups
500 vogelhuisjes
“De komende maanden delen we gericht 500 vogelhuisjes uit aan scholen, jeugdverenigingen en burgers die een eik in de buurt of in de tuin hebben, en waar er meldingen zijn geweest van eikenprocessierups,” legt burgemeester Bob Nijs uit. “Door het ophangen van mezenkastjes proberen we de vogeltjes in de buurt van eiken met rupsenhaarden te laten broeden. Zo kan de natuur haar werk doen.”
Het gaat om een proef, maar de tactiek is niet nieuw. In Nederland experimenteren verschillende gemeenten al langer met deze duurzame manier van bestrijden. De resultaten zijn veelbelovend. Gemeenten die maatregelen namen om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken, zoals het hangen van nestkastjes voor mezen, telden 85 % minder nesten dan een controlegebied zonder maatregelen.
Combinatie met andere bestrijdingsmethoden
“Naast deze nieuwe manier van natuurlijke bestrijding, blijft de stad ook samenwerken met een privéfirma om de haarden van eikenprocessierups op te zuigen of weg te branden,” benadrukt schepen van stadswerken Karel Wieërs. “Een combinatie van de twee bestrijdingsmethoden moet de overlast zoveel mogelijk beperken.”
Proefkonijnen gezocht!
Om te testen of deze aanpak ook in Lommel een positief effect heeft, zoekt de stad kandidaten om mee te doen aan de test en een mezenhuisje willen installeren. De bedoeling is om de komende 3 jaar te kijken of de mezenhuisjes bewoond worden en de rupsenhaarden dalen. Een heus burgeronderzoek dus.
Stel je kandidaat
Schrijf je voor 29 februari in via www.lommel.be/kandidaat
Geselecteerden worden voor 10 maart per mail op de hoogte gebracht en kunnen met de mail als bewijs hun mezenhuisje afhalen aan de balie van de milieudienst. Daarna worden niet-afgehaalde huisjes verdeeld onder andere kandidaten.
Wie komt in aanmerking?
Je bent bereid om het mezenhuisje 3 jaar lang te controleren en te onderhouden, en de stad op de hoogte te houden over de bewoning via een jaarlijkse bevraging van de milieudienst.
Je hebt een eik in de tuin of in de buurt (fotobewijs wordt gevraagd).
Je mag geen bestrijdingsmiddelen gebruiken in de tuin.
Indien selectie nodig is, zal de voorkeur gaan naar kandidaten waar in de buurt meldingen geweest zijn van eikenprocessierups.