De Lommelse imkersbond en Stad Lommel werken samen om de opmars van de Aziatische hoornaar aan te pakken. Ze zoeken inwoners die gratis een val in hun tuin willen laten plaatsen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.lommel.be/aziatischehoornaar

Aziatische hoornaars werden in 2017 voor het eerst opgemerkt in Vlaanderen. Ze zijn de laatste jaren aan een gestage opmars bezig. Aziatische hoornaars vallen honingbijen, solitaire bijen en andere nuttige inheemse insecten aan en doden ze. Ze vormen een ernstige bedreiging voor deze soorten. Daarom wil de Lommelse imkersbond ‘De Heidebloem’ inwoners inschakelen om deze exoot te bestrijden.

Gratis lokval
Joris Mertens, schepen van milieu en natuur: “We zoeken mensen die een lokval willen laten plaatsen in hun tuin. De lokval heeft een zodanige vorm dat enkel de grote Aziatische hoornaarskoninginnen erin vast komen te zitten. Andere insecten kunnen weer wegvliegen. Mensen van de imkersbond komen de val gratis plaatsen bij de Lommelaars die zich opgeven.”

Hugo Tielens van imkersbond De Heidebloem: “We vangen de koninginnen van de Aziatische hoornaars, zodat ze geen nieuwe nesten kunnen bouwen. In tegenstelling tot wespen, zijn hoornaars niet uit op zoete dranken. Ze zijn eerder op zoek naar afgevallen fruit. Daarom spuiten we op de vallen een specifieke stof, Trappid genaamd, die de Aziatische hoornaars aantrekt. De vallen zelf plaatsen we op een paal op locaties die gemakkelijk bereikbaar zijn voor onze vrijwilligers, bijvoorbeeld een voortuin of weideland. Zo kunnen we de val vlot komen plaatsen en controleren.”

Lommelaars die zich willen opgeven voor een gratis lokval, registreren zich via de website van Stad Lommel: www.lommel.be/aziatischehoornaar. Een vrijwilliger van de imkersbond neemt daarna contact op voor verdere afspraken.

Burgemeester Bob Nijs: “We zijn blij met dit initiatief van de Lommelse imkersbond. We hebben 200 vallen ter beschikking die de vrijwilligers dit tussen eind februari en eind maart zullen plaatsen verspreid over heel Lommel. Het is namelijk in het voorjaar dat bevruchte koninginnen starten met de bouw van hun nest.”

Ga niet zelf aan de slag
Aziatische hoornaars zijn te herkennen aan hun zwart lichaam en gele onderpoten. Europese hoornaars hebben zwarte onderpootjes. Aziatische hoornaars zijn niet gevaarlijker voor de mens dan andere stekende insecten, maar ze kunnen meermaals steken als je hun nest benadert. Daarom is het af te raden om zelf actie te ondernemen als je een nest spot.

Zie je een nest van Aziatische hoornaars? Vraag dan zeker een verdelging aan bij de brandweer via https://noord-limburg.hulpverleningszone.be/pagina/wespen-melden