Aan de schoolpoorten van de Lommelse scholen kan je niet naast de ‘Generatie
Rookvrij’ borden kijken. “Het is een campagne waarin we graag meegaan”, zegt burgemeester Bob Nijs. “Hiermee vragen we aan rokers om niet meer te roken in het zicht van kinderen.”

“Aan de scholen hangen de grote borden al een tijdje. De reacties zijn alleen maar positief”,
zegt schepen van onderwijs Peter Vanderkrieken. “Het uitgangspunt van deze campagne is dat de huidige generatie jonge kinderen rookvrij moet kunnen opgroeien. Daarom is het vooral gericht naar de plekken waar kinderen samenkomen. Dat zijn onder andere de scholen, de speelterreinen en de sportvelden. Daar moet het roken ‘gedenormaliseerd’ worden. Het hoort er niet thuis.”
Na de scholen de sportclubs
“Na de scholen zijn de sportclubs onze volgende partner”, vult schepen van sport Dirk
Vanderhoydonks aan. “De campagne is ondertussen besproken tijdens een overleg met de
Sportraad. We kunnen nu verder met de clubs aan de slag. Hoe kunnen we ze stimuleren om deel te nemen aan deze campagne? Waar kunnen we ze ondersteunen? Want stel je voor: de kinderen zijn volop aan het sporten en aan de zijlijn staan rokende volwassenen. Dat gaat absoluut niet samen. Het is perfect mogelijk dat de rokers nog een rookzone hebben, maar die moet dan uit het zicht van de kinderen liggen.”

Optisport De Soeverein past het rookverbod al een jaar toe op de taverne van het terras van de tennishal en het zwembad.

“Ook daar waren geen negatieve reacties”, besluit burgemeester Bob Nijs. “We vragen aan de bezoekers om daar in de volledige speel- en sportzone niet te roken. Deze campagne sluit trouwens perfect aan bij eerdere beslissingen, zoals het rookverbod in de auto als er kinderen bijzitten en het rookverbod op stations sinds begin dit jaar.”