Lommelse scholen die inzetten op een onderwijsaanbod dat discriminatie terugdringt, kunnen rekenen op financiële steun van de stad. Deze maand kreeg GO! Campus Mercurius een toelage van 500 euro. De school bracht met de leerlingen van de tweede en derde graad een bezoek
aan het Fort van Breendonk. Van 30 mei tot en met 3 juni bezoekt Provil met 15 leerlingen uit 7 BSO en 2 begeleidende leerkrachten de concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau en de fabriek van Oskar Schindler De stad voorziet een toelage van 2.292 euro om de educatieve reis mee te financieren.

“Of het nu gaat om ras, geslacht, geaardheid of geloof, discriminatie is nog lang de wereld niet uit. Integendeel, we worden er bijna dagelijks mee geconfronteerd”, zegt schepen van onderwijs Kris Verduyckt. “Daar willen we als stad iets aan doen.”

De gemeenteraad keurde vorig jaar een nieuw subsidiereglement goed voor scholen die uitstappen of activiteiten plannen met als hoofdthema discriminatie. Dat kan gaan van een theater-, film- of museumbezoek over gendergelijkheid of geloof tot een educatieve reis. “We moeten kinderen en jongeren actief informeren en sensibiliseren over de aard en gevolgen van discriminerend gedrag,”
benadrukt schepen Verduyckt. “Alleen op die manier kunnen we een gedragsverandering teweeg brengen.”

De toelage bedraagt maximaal 2.500 euro, met een maximum van 50% van de gemaakte onkosten.
Een school kan de toelage slechts eenmaal per kalenderjaar verkrijgen. De aanvraag moet ten minste drie maanden vóór de voorziene afreis- of organisatiedatum ingediend worden.