Eerst was er de herontdekking, toen de inspanningen tot bescherming en nu is er… het bier!

De officiële voorstelling van het gloednieuwe streekbier ‘Eresus’, is nu zondag 6 oktober om 17u in het Wateringhuis te Lommel, Oude Maai 80, Lommel-Kolonie.

De naam van dit speciaal ontwikkelde bier verwijst naar de lentevuurspin (Eresus sandaliatus), een zeldzame bewoner van droge heidebiotopen in de Kempense grensstreek. De mooiste spin van Europa is sinds zijn herontdekking 10 jaren geleden tot een symbool van de natuurrijkdom van schrale biotopen uitgegroeid. Helaas staat de populatie ook vandaag nog sterk onder druk, door het verdwijnen van leefgebied en recente ontwikkelingen. Van elke Eresus die nu over de lippen gaat, vloeit er 15 cent naar de instandhouding en uitbreiding van deze bedreigde leefomgeving.

Eresus, een rood amberbier, kwam tot stand op initiatief van Natuurpunt Lommel en Project Levend Zand en wordt gebrouwen door lokale brouwerij met een hart voor de natuur Amai. Amai is onder meer gekend voor de verschillende bieren die ze onder de naam Loemelaer op de markt brengen.

Eresus, wat wordt uitgesproken als érésus, is een rood Amberbier van 7,5% Alc. Vol. met een mooie crèmekleurige compacte schuimkraag. Het heeft een moutige en fruitige neus met hints van rozijnen en zwarte bes. De karamel moutige aanzet, de licht zoetige nasmaak en de subtiele bitterheid in de afdronk maken van dit bier een echt belevingsbier.

Eresus – daar ga je van spinnen!

P.S. Wie de spieren wil loswerken voor het proeven, kan in de namiddag eerst aansluiten bij de geherderde schapenwandeling van het Wateringhuis naar de Heuvelse Heide en terug. De begeleide wandeling wordt georganiseerd door Natuurpunt Lommel en start om 14 u