Met de splinternieuwe Spelingtuinen kunnen de kinderen uit de buurt van De Speling er voortaan ook na de schooluren spelen, ravotten en sporten. “Je mag dit initiatief echt bijzonder noemen”, zegt burgemeester Bob Nijs. “We hebben dit speelproject samen met de school ontwikkeld. Twee nieuwe gedeeltes van de speelplaatsen met een opvallend groen karakter blijven voortaan ook na de schooluren open.”

“De nieuwe speelterreinen liggen aan de bestaande speelplaatsen en in het verlengde van de Groene Doorsteek, die de parking aan de Mudakkers en het toekomstige project Mudhoven met het stadscentrum verbindt. Met dit samenwerkingsverhaal zetten we opnieuw een mooie en noodzakelijke stap in de vergroening van het stadscentrum.”
De Spelingtuin aan de lagere school heeft een voetbalveldje, een klimpiramide, veerplateaus en een ronde basketbalruimte. De Spelingtuin bij de kleuterschool is voorzien van een speelhuis, balanceerbalken en een duikelrek.
Subsidie De school ontving hiervoor een subsidie van de Vlaamse overheid, die heel specifiek naar scholen gaat die hun speelplaatsen na de schooluren openstellen voor publiek gebruik.

“Dat is een goede zaak”, zegt schepen Peter Vanderkrieken. “Uit onderzoek blijkt immers dat kinderen alsmaar minder spelen op straten en in parken. Ergens ook logisch, gezien de veiligheid en de alsmaar minder beschikbare ruimte. De aanleg van speelpleintjes is een absolute stimulans. Als stad hebben we hier altijd op ingezet met een moderne visie op spelen. Dit project past hier perfect in, want speelpleintjes zijn het belangrijkste type open ruimte waar kinderen veilig kunnen spelen.”

Milieubewuste school “Als milieubewuste school vinden we het belangrijk om ons steentje bij te dragen”, zegt Kim Hermans, directie van kleuterschool De Speling. “Gelegen midden in de stad, willen we een groene long creëren, zodat niet enkel onze kinderen kunnen genieten van de effecten van de natuur, maar ook de mensen in de nabije omgeving.”
“Een groene speelplaats midden in het centrum van Lommel geeft onze leerlingen spelenderwijs inzichten en vaardigheden om zich maximaal te ontwikkelen”, zegt Stef Vanhoof, directie van lagere school De Speling. “Als we dit kunnen delen met onze omgeving, maakt dat het geheel nog mooier. Samen met Stad Lommel zorgen we voor veilige en fijne Spelingtuinen voor iedereen.”