Binnen het Europese project Life+ TOGETHER werden er de afgelopen drie jaar grootschalige werken uitgevoerd in de Lommelse Sahara, Riebosserheide en Blekerheide, gelegen in Bosland. Allemaal met als doel om het bestaande heide- en landduinlandschap te herstellen, te beschermen en in de kijker te plaatsen. “Om mensen bewust te maken van de unieke natuur én de soorten die het gebied huisvest, hebben we nu een praktische kijkwijzer klaar over enkele interessante diertjes die er leven”, zegt schepen van milieu Kris Verduyckt. “Handig om mee te nemen op een wandeling. De wijzer met leuke weetjes is gratis verkrijgbaar in het kantoor van Toerisme Lommel.”

“Heide- en landduingebieden en de typische soorten die je er vindt zijn de laatste decennia sterk achteruitgaan”, legt projectcoördinator Koen Driesen van het Agentschap voor Natuur en Bos uit. “Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in de rest van Europa. In het natuurcomplex
Sahara/Blekerheide/Riesbosserheide vind je nog enkele mooie overblijfselen van deze zeldzame gebieden. Enkele pareltjes die er nog voorkomen zijn bijvoorbeeld de gladde slang, nachtzwaluw en de lentevuurspin. Al die soorten zijn er sterk op achteruitgegaan of zelfs met uitsterven bedreigd, omdat hun leefgebied te klein is geworden of te versnipperd in het landschap voorkomt. Hierdoor komt hun voortbestaan op de lange termijn in het gedrang.”

Om de Boslandse heide te herstellen en de diertjes die er leven meer kansen te bieden, investeren TOGETHER en projectpartners Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Lommel, het forum voor groenexpertise Inverde en kwartszandexploitant Sibelco tegen eind 2017 bijna anderhalf miljoen euro in grootschalige herstelwerken.
Gisteren bezocht de Europese Commissie de natuurherstelwerken trouwens. Tijdens een overleg en een terreinbezoek, bespraken de Europese Commissie en de projectpartners het verdere verloop en de nazorg van Life+ TOGETHER.

Meer informatie op www.togetherfornature.be