Na het gigantische succes van de schattenzoektochten ‘De Gouden Kat van Don Quichot’ en ‘Het verloren kabouterdorp’ lanceert de stad vanaf 4 oktober een nieuwe kinderwandeling met de Sahara en Blekerheide als decor. Er is een korte en een lange variant. Starten doe je aan de Lossingsweg, ter hoogte van de grindparking aan het kanaal. Tijdens de wandelingen ga je op zoek naar de schat van Koning Leeuw. “De schattentocht is een mooie uitbreiding van het vaste wandelaanbod van Toerisme Lommel en Bosland,” zegt schepen van toerisme Karel Wieërs. “En bovendien helemaal coronaproof.”

“Het idee voor een nieuwe kinderwandeling speelde al langer,” vertelt Niek Janssen, directeur van Toerisme Lommel en bedenker van deze en de twee andere kinderwandelingen. Hij werkte de tocht samen met de medewerkers van de dienst stadswerken van A tot Z uit. “We merken dat de bestaande schattentochten erg in de smaak vallen. Een ‘standaard’ wandeltocht wordt niet door alle kinderen even enthousiast onthaald. Door de wandeling om te toveren tot een heuse speurtocht met leuke opdrachten, uitdagingen en een klein aandenken op het einde, wordt het een heel ander verhaal. Van de wandeling is er trouwens ook een variant voor geocachers.”

Elke wandeling heeft een ander thema en situeert zich in een populair wandelgebied. “Het succes is enorm,” zegt schepen van jeugd Peter Vanderkrieken. “Uit de cijfers blijkt dat jaarlijks 4.000 tot 5.000 kinderen en/of geocachers de tochten doen. In de geocache ratings halen onze schattentochten steevast de top 5 als beste wandelingen van het hele land. Om de tochten en alle opdrachten tot een goed einde te brengen, trek je trouwens best wat tijd uit. Reken voor de korte wandeling op 2 tot 3 uur en voor de lange variant 5 tot 6 uur.”

Deze nieuwe tocht vertelt het verhaal van Koning Leeuw. Hij woont in een groot kasteel in het bos, waar ook draken, rovers en slechte tovenaars huizen. Zij proberen al jaren de grote schat van Koning Leeuw te stelen. Op een dag slaagt draak Ivor daar ook in. Het is aan de kleine (en grote) schattenjagers om Koning Leeuw te helpen en achter draak Ivor aan te gaan. Onderweg krijgen de kinderen hulp van de dieren uit het bos.
Het decor van deze nieuwe tocht is de Sahara en een stukje van Blekerheide. “Bekend gebied voor heel wat Lommelaren en bezoekers. Toch leidt de wandeling je langs onbekende pareltjes in het gebied,” zegt burgemeester Bob Nijs. “Meer dan het ontdekken waard. De wandeling is permanent bewegwijzerd. Je kan dus op elk moment starten én het is gratis.”

Praktisch
Bij de opdrachten tref je ook een cijferslot en potje aan. Dat is voor geocachers (geocaching.com). Als je enkel de wandeling doet, mag je de potjes laten staan. Met een muntstuk van 50 cent krijg achteraf een aandenken, maar dat is niet verplicht. De diamanten duiden aan in welke richting je moet wandelen. In de buurt van de gouden diamanten moet je een opdracht zoeken. Als je de opdrachten goed uitvoert en de cijfers noteert, vind je draak Ivor en de schat.

Startplaats: infobord Lossingweg, ter hoogte van de grindparking.

Blauwe tocht: kleuterwandeling van 3,5 km geschikt voor stevige buggy’s.
Rode tocht: avonturentocht van 7,8 km.
Niet vergeten: pen en papier en een muntstuk van 0,5 euro voor een aandenken achteraf.