Op zondag 12 september van 10u tot 18u is het in Vlaanderen Open Monumentendag. Het thema is “Inclusief erfgoed”, wat wil zeggen dat we een zo divers mogelijk publiek op een open en gastvrije manier willen laten kennismaken met het onroerend erfgoed (monumenten, dorpsgezichten en landschappen) van onze stad of streek.

Ook Lommel neemt deel aan deze editie van Open Monumentendag, onder de koepel van de IOED-Bosland (intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst – Bosland). IOED-Bosland heeft de rol van lokale coördinator en dus ook alle praktische beslommeringen van inschrijving, promotie… overgenomen van Erfgoed Lommel, waardoor Erfgoed Lommel zich volop kon concentreren op het samenstellen van een aantrekkelijk programma.
In samenwerking met GlazenHuis, de Jeugddienst, de Evenementendienst, de stadsbeiaardier en de Lommelse Cultuurraad stippelden we een rijkelijk gevuld en zeer divers programma uit, waarin voor iedereen wel iets interessants of leuks te vinden is.

Het centrale informatiepunt waar u die dag met al uw vragen terecht kan is de kiosk op het Lommelse marktplein.

Het Lommelse driehoekige marktplein is een beschermd cultuurhistorisch landschap waarin de 65 lindebomen een hoofdrol spelen. Het raadhuis, de kiosk en de waterpomp maken als bouwkundig erfgoed deel uit van dat landschap. Biercafé Trefhuys (bouwkundig erfgoed) en het Huis Aerts (beschermd monument) herinneren aan lang vervlogen tijden.

PROGRAMMA:
10u: start van Open Monumentendag

– 10.30u, 13.30u en 15u: begeleide historische stadswandeling in de omgeving van het marktplein.
Vertrek aan de kiosk. De wandeling duurt ongeveer 1 uur en is 2 à 2,5 km lang.
– filmvoorstelling “Nostalgische kijk op het marktplein” in het Raadhuis
– zoektocht voor families op en rond het marktplein. Iedere deelnemer die een antwoordformulier inlevert krijgt een leuke attentie.
– fototentoonstelling op de kiosk
– digitaal verhaal “Van schaapskooi tot beschermd cultuurhistorisch landschap: de geschiedenis van het Lommelse marktplein” op de zolderruimte van het Huis Aerts

ANIMATIE:
– Beiaardconcerten “Muzikaal erfgoed” van 10u tot 12u door stadsbeiaardier Liesbeth Janssen In de SintPietersbandenkerk van Lommel-Centrum
– Muziekoptreden van de Oelewappers van Lommel-Werkplaatsen op het marktplein van 14u tot 14.30u
en van 15.30u tot 16u
– Spelkoffer van 13u tot 17u i.s.m. Huis van de Jeugd en Speelpleinwerking Kriebelboom
– Bezoek GlazenHuis van 10u tot 17u doorlopend aan gereduceerd tarief van 3 euro (tickets kunnen aangekocht worden in de Glasshop)
– Workshops glasgieten
Onder begeleiding van twee echte glaskunstenaars maak je jouw voet- of handafdruk in het witte kwartszand waar Lommel zo bekend om staat. Deze zandmal wordt vervolgens ingegoten met heet vloeibaar glas van meer dan 1.200°C. Een fascinerend zicht! Het resultaat is jouw persoonlijke afdruk vereeuwigd in glas.
Opgelet: omwille van de lange afkoeltijd, kan je je creatie niet onmiddellijk mee naar huis nemen.
Vanaf dinsdag 14 september kan je je glaskunstwerkje afhalen in de Glasshop.

Praktische informatie workshops glasgieten:
• Wanneer:
8 tijdsloten van telkens een half uur: 10.30-11.00 / 11.00-11.30 / 11.30-12.00 / 13.30-14.00 / 14.00-
14.30 / 14.30-15.00 / 15.00-15.30 / 15.30-16.00 en max 6 personen per half uur.
• Kostprijs:
10 euro per persoon (UITZONDERLIJK inclusief een bezoek aan GlazenHuis + 1 gratis begeleider voor kinderen tot 16 jaar).
Betalen kan contant in de Glasshop.
• Inschrijvingen:
een tijdslot reserveren kan enkel telefonisch van maandag tot en met vrijdag van 8.30u tot 17u en vanaf maandag 30 augustus tot en met vrijdag 10 september 2021 op het nummer 0492/43.65.24 van Erfgoed Lommel.
• Aanmelding voor deelname: in de Glasshop van GlazenHuis.
• Annuleren:
kan je op het door jou gereserveerde tijdstip toch niet aanwezig zijn? Geef ons dan even een seintje op het nummer 0492/43.65.24. Dan stellen wij het tijdslot terug open voor andere bezoekers.
Voor meer gedetailleerde informatie en uurregelingen: www.erfgoedlommel.be.