Vorige week kwam het Overlegcomité samen. De langverwachte coronabarometer werd hierop voorgesteld.

Benieuwd naar de concrete beslissingen? Lees dan even verder!

Invoeren coronabarometer

De coronabarometer is een beslissingselement.

De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:

  • Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle;
  • Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren;
  • Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.

Het Overlegcomité bepaalt in welke code België zich bevindt en welke maatregelen daarbij horen.

Er wordt hierbij rekening gehouden met wetenschappelijke analyses maar evenzeer met maatschappelijke factoren. Denk maar aan de motivatie van de bevolking en de mentale gezondheid.

Door gebruik te maken van de coronabarometer beoogt men de diverse sectoren meer duidelijkheid en voorspelbaarheid te geven over de maatregelen.

De barometer concentreert zich op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Bij de maatregelen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die binnen/buiten plaatsvinden en die niet-dynamisch/dynamisch zijn.
Andere sectoren kunnen eventueel naderhand worden toegevoegd. Onderwijs en sociale contacten zullen niet opgenomen worden.

Vaststelling code rood vanaf 28 januari 2022

Het Overlegcomité besliste om vanaf 28 januari in code rood te starten met de volgende maatregelen:

Publieksevenementen

Publieksevenementen zijn binnen en buiten toegelaten. Let wel: dynamische evenementen binnen zoals dansfeesten blijven verboden.

Het dragen van een mondmasker binnen en buiten is verplicht. Daarnaast is het gebruik van het Covid Safe Ticket verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten.

Een capaciteit tot 200 personen is steeds toegelaten. Grotere zalen mogen verder aanvullend tot een bezettingsgraad van 70% of tot 100% overgaan, indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden.

Huwelijken en begrafenissen zijn toegelaten.

Horeca

Het sluitingsuur in de horeca wordt naar middernacht gebracht.

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht, dit zowel voor klanten en personeel. Het gebruik van het Covid Safe Ticket is verplicht.

De capaciteitsbeperkingen per tafel en het verbod op rechtstaand consumeren blijven gelden.

Het nachtleven en discotheken (binnen/dynamisch) blijven gesloten.

Georganiseerde activiteiten in groep

Georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening zijn toegelaten.

Er geldt een maximale binnencapaciteit van 80 personen, buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen zijn toegestaan.

Reeks binnenactiviteiten openen

De pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken en -tuinen, subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escape rooms, casino’s, speelautomatenhallen en de wedkantoren mogen vanaf 28 januari 2022 hun deuren openen.

Telewerk, winkelen en mondmaskerplicht

De huidige regels met betrekking tot telewerk (vier dagen per week), veilig winkelen en de mondmaskerplicht blijven van kracht.

Geldigheid vaccinatiecertificaat vanaf 1 maart

Het Overlegcomité besliste om de geldigheidsduur van het vaccinatiecertificaat in het Covid Safe Ticket terug te brengen van 270 dagen naar 150 dagen. De geldigheidsduur van de herhalingsdosis is niet beperkt in de tijd.

Concreet betekent dat wie zich vóór 1 oktober 2021 liet vaccineren met één dosis (enkel Janssen) of twee dosissen (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) vóór 1 maart 2022 een boostershot moet gehad hebben. zo niet vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat.

Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht.

Deze wijzigingen gelden enkel voor +18-jarigen.

Verlenging epidemische noodsituatie (pandemiewet)

Het Overlegcomité neemt akte van de verlenging van de epidemische noodsituatie met 3 maanden, tot en met 28 april 2022. Deze noodsituatie zal op geregelde tijdstippen geëvalueerd worden.

Bron:

Easypay Group Pelt
Adres: Industrielaan 16, 3900 Overpelt
Telefoon: 011 53 18 38