In het kader van de viering van hun 50-jarig bestaan, zal op zaterdag 14 maart aanstaande Postzegelkring De Eik uit Lommel in samenwerking met bpost en bephila de volgende activiteiten organiseren in WICO Campus St.-Jozef, Pieter Breugeldreef 4 in Lommel:
Tijdelijk postkantoor met voorverkoop van Belgische postzegels &

  1. Precompetitieve postzegeltentoonstelling – beginnersklasse &
  2. Competitieve tentoonstelling voor de wisselschaal “Het Juweel van de Filatelie van Fila-Limburg &
  3. Verkoop speciaal vel Mijnzegels “Lommel natuurlijk!

Aan het tijdelijk postkantoor zal bpost de volgende nieuwe postzegels aanbieden:

  • Meesterlijke schilders: Jan Van Eyck en het Lam Gods
  • Koning Filip wordt 60 Jaar
  • Winnend België: de geschiedenis van de duivensport
  • 75 jaar Verenigde Naties.

 alsook een gewone postzegel voor een betaald antwoord bij levering.

Postzegelkring “De Eik” zal onder de titel “Lommel natuurlijk!” een zelf-ontworpen vel van 10 MijnZegels te koop aanbieden met afbeeldingen van de Lommelse natuur.

Ook de ontwerpers van de verschillende nieuwe postzegels zullen aanwezig zijn.

14 MAART 2020  Programma  

  1. Tijdelijk postkantoor met voorverkoop van Belgische postzegels & 2. Precompetitieve postzegeltentoonstelling – beginnersklasse & 3. Competitieve tentoonstelling voor de wisselschaal “Het Juweel van de Filatelie van Fila-Limburg & 4. Verkoop speciaal vel Mijnzegels “Lommel natuurlijk!”

Deze organisatie werd opgestart naar aanleiding van het 50 Jaar bestaan van Postzegelkring De Eik en is een samenwerking tussen Postzegelkring De Eik – Lommel, bpost, bephila, de Koninklijke Landsbond van Belgische Postzegelkringen, Fila-Limburg, de Koninklijke Belgische Duivenbond, WICO Campus St.-Jozef en het Stadsbestuur van Lommel. In België zijn er elk jaar, verspreid over dat jaar, 5 van deze manifestaties.

Het programma van de voorverkoop met tijdelijk postkantoor en postzegeltentoonstelling ziet er ongeveer als volgt uit (er kunnen nog altijd wijzigingen in komen):

9u00:  Opening van de postzegeltentoonstelling. Deze bestaat uit 2 elementen:  1. Precompetitieve tentoonstelling van individuele postzegelverzamelingen in de categorie beginners 2. Competitie tussen de postzegelkringen aangesloten bij Fila-Limburg met als inzet de wisselschaal “Het Juweel van de Filatelie van Fila-Limburg”. Een jury, aangewezen door de Koninklijke Landsbond van Belgische Postzegelkringen, zal de tentoongestelde verzamelingen beoordelen.

10u00: Opening van het tijdelijk postkantoor waar bpost de nieuwe reeksen Belgische  postzegels te koop aanbiedt.  De nieuwe postzegels hebben betrekking op: – Meesterlijke schilders: Jan Van Eyck en het Lam Gods – Koning Filip wordt 60 Jaar – Winnend België: de geschiedenis van de duivensport – 75 jaar Verenigde Naties.

Verder wordt er nog een normale frankeerzegel aangeboden die gebruikt wordt om een antwoord te ontvangen na aflevering van een zending.

Postzegelkring “De Eik” zal onder de titel “Lommel natuurlijk!” een vel van 10 MijnZegels te koop aanbieden met afbeeldingen van de Lommelse natuur.

Naast het tijdelijk postkantoor wordt er op verzoek van de verzamelaars een speciale afstempeling geplaatst met als aanduiding Lommel 14 maart 2020. Deze afstempelingen zijn verschillend afhankelijk van het onderwerp van de postzegeluitgifte. Bovendien zullen er een aantal postzegelontwerpers aanwezig zijn zoals André Buzin, Leen Depooter, Myriam Voz en Kris Maes die indien gevraagd hun creaties willen voorzien van een handtekening.

11u00: Officiële Opening van dit evenement met diverse sprekers. Zelf zal ik als moderator optreden tijdens de opening.  Mogelijke sprekers zijn:  de heer Ivan Van Damme, Nationaal voorzitter van de Koninklijke Landsbond van Belgische Postzegelkringen,  de heer Guido Van Briel, voorzitter van KLBP- en Fila-Limburg,  de heer Wesley Rams, afgevaardigde van de Koninklijke Vlaamse Bond van Postzegelverzamelaars,  mevrouw Veerle Verhelst, secretaris-generaal van bephila en senior project leader bpost,  de heer Pascal Bodengie, voorzitter van de Koninklijke Belgische Duiven Bond.

Tot slot zal aan de burgemeester van Lommel gevraagd worden om de manifestatie voor geopend te verklaren. Daarbij is een bijzonder persmoment voorzien onder de vorm van het lossen van een aantal duiven. Na deze officiële opening volgt een receptie voor de genodigden. Mevrouw Leen Depooter, ontwerpster van het vel met postzegels rond winnend België: geschiedenis van de duivensport, is aanwezig en zal de pers een toelichting geven op het creatieproces van de nieuwe postzegels.

Voor deze officiële opening zijn diverse prominenten uitgenodigd waaronder uiteraard de sprekers. Verder heb ik naast een aantal verontschuldigingen, tot op heden nog geen bericht ontvangen van de volgende personen en kunnen deze ook verwacht worden: Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters, federaal parlementslid Kris Verduyckt, de directie van bpost Philately & Stamps Printing, het Stadsbestuur van Lommel en een aantal lokale prominenten, functionarissen of personen die ons geholpen hebben bij de totstandkoming van de organisatie van deze voorverkoop. Uiteraard werd de lokale pers ook uitgenodigd. Ook bpost benadert de pers zeer actief. Op TV-Limburg zal vanaf woensdag t/m vrijdag in het programma “Hallo Limburg” een gesprek uitgezonden worden naar aanleiding van onze manifestatie.

Ondertussen beoordeelt de jury de tentoongestelde verzamelingen. Deelnemers aan de tentoonstelling kunnen een jurygesprek aanvragen om te kijken welke elementen in hun verzameling nog verbeterd zouden kunnen worden.  De bezoekers kunnen aan de hand van een programmaboekje de tentoonstelling bezoeken of wat postzegels aankopen aan het tijdelijk postkantoor  of gezellig genieten van een drankje of een lekker stuk Limburgse taart. Er zijn ook een aantal stands voor handelaars waar de postzegelverzamelaars kunnen gaan zoeken naar postzegels of poststukken die nog ontbreken in hun verzameling en deze aankopen.

16u00: Proclamatie door de jury en uitreiking van ereprijzen die geschonken werden door diverse personen, aan de deelnemers van de tentoonstelling. Verder ook de bekendmaking van de best scorende Limburgse postzegelkring die zich één jaar lang de trotse bezitter mag noemen van het “Juweel van de Filatelie van FilaLimburg”.

17u00: Einde van de manifestatie en verwijderen van de verzamelingen en het afbreken   van de tentoonstellingspanelen.