Van alle ondernemers op Lommelse industrieterreinen is 95% aangesloten op SaVE informatienetwerk.
Het Lommelse informatienetwerk voor de industrie SaVE, kort voor Samenwerking, Veiligheid en Economie, kreeg recent een nieuwe boost en was nooit zo succesvol. “Met 268 aangesloten bedrijven, verspreid over 5 industriezones, bereikt de politie vandaag liefst 95% van alle ondernemers op de industrieterreinen in Lommel. “Veiligheid en preventie blijven hot items,” zegt burgemeester Bob Nijs. “Deze cijfers bewijzen dat onze ondernemers echt wel nood hebben aan een directe en korte lijn met de politie.”
SaVE werd in 2012 opgestart met als doel een permanent aanspreek- en meldpunt op te zetten tussen de politie en de lokale bedrijven op de verschillende industrieterreinen. “Zo willen we samen diefstal en criminaliteit aanpakken, afspraken maken, informatie uitwisselen en preventieve boodschappen verspreiden,” zegt korpschef Bart Voordeckers. In eerste instantie werden de bedrijventerreinen van Balendijk, Kristalpark, Maatheide en Kerkhoven gecoverd door het netwerk. Recent werden daar nog Rietkolk en de Waterrijtstraat in Lommel Barrier aan toegevoegd.
Hoe werkt het? Simpel. Bedrijven die gevestigd zijn op één van de industrieterreinen in Lommel kunnen zaken die verdacht of vreemd zijn (bv. een verdacht voertuig, een omheining die is doorgeknipt) melden via [email protected] Als meldingen binnenkomen, fungeert de politie als onthaal, coördinatie- en informatiepunt. “Onze diensten beoordelen de relevantie en verspreiden de gegevens, indien nodig, via de mailgroep,” legt Voordeckers uit. “Berichten krijgen een code ROOD als het belangrijk en dringend is en een code GROEN als de inhoud informatief of preventief is.
Let wel, SaVE is niet bestemd voor klachten en dringende oproepen. Die moeten ze blijven richten aan het noodnummer 101.
Naast SaVE zet Lommel ook een gelijkaardig WinkelInformatieNetwerk op voor winkeliers in het centrum en 5 BuurtInformatieNetwerken.