Special Olympics Belgium en Voetbalbond bouwen voetbal voor atleten met verstandelijke beperking verder uit Special Devils en Special Flames tonen samen met hun staf kracht van voetbal voor sociale inclusie onder goedkeurend oog van Roberto Martinez
Special Olympics Belgium (SOB) en de KBVB en ondersteunen voetballers met een verstandelijke beperking op internationaal niveau met een nieuw project. Voor het eerst in zijn geschiedenis selecteerde de Voetbalbond 44 spelers met een verstandelijke beperking. Deze Special Devils en Special Flames zullen België de komende vier jaar met vier teams vertegenwoordigen op internationale Special Olympics voetbal- en futsaltoernooien. Een deel van deze atleten zal ons land eveneens vertegenwoordigen op de Wereldspelen in Berlijn in 2023. De Voetbalbond en Special Olympics Belgium willen met dit initiatief het G-voetbal extra onder de aandacht brengen en de sociale inclusie van mensen met een verstandelijke beperking via voetbal stimuleren.

België telt begin 2020 bijna 2.000 voetballers met een verstandelijke beperking. Zij zijn actief in één van de 120 voetbalclubs voor spelers met een beperking die ons land telt. Dat is onder andere het resultaat van de investeringen die de Voetbalbond de voorbije jaren met steun van de UEFA en in nauwe samenwerking met haar vleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF deed om het G-voetbal in België tot bij het grote publiek te brengen. Maar dat kan beter. Daarom slaan de KBVB en Special Olympics Belgium, de Belgische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, de handen in elkaar om deze specifieke groep spelers extra te ondersteunen.

Zehra Sayin, CEO bij Special Olympics Belgium: “Diverse studies tonen aan dat sporten, en dus ook voetballen, een grote hulp is voor mensen met een verstandelijke beperking om zich aanvaard te voelen in de maatschappij. Sport vergroot hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Ze leren de wereld om zich heen kennen en de wereld hen. Dat vergroot de kans op integratie in de maatschappij. We zijn dan ook als Special Olympics Belgium bijzonder tevreden dat de Belgische Voetbalbond zich engageert om samen met ons het G-voetbal in België verder te ontwikkelen.”

 

Special Olympics Belgium en Voetbalbond bouwen voetbal voor atleten met verstandelijke beperking verder uit.

Nationale selectie van 35 mannen en 9 vrouwen voor 4 teams van de Special Devils en Flames

Eind 2019 selecteerde de Voetbalbond en Special Olympics Belgium 35 mannen en 9 vrouwen tussen 18 en 35 jaar oud met een verstandelijke beperking. Die Special Devils en Flames verdeelden de KBVB en SOB onder in 3 niveauteams en een damesteam: een Play Unified team bestaande uit voetballers met en zonder verstandelijke beperking, een niveau 2 team – een ploeg met spelers met een milde verstandelijke beperking, een niveau 3 team – voetballers met een zwaardere verstandelijke beperking en een damesteam (niveau 3-4). De vier nationale selecties krijgen de volgende vier jaar naast de nodige financiële middelen en kledij van de Voetbalbond ook het Belgian Football Centre in Tubeke ter beschikking voor hun trainingen en wedstrijden.

An De Kock, Social Responsibility-medewerkster bij de KBVB: “De staf baseerde zich voor de selectie van de Special Devils en Flames niet enkel op de voetbaltechnische vaardigheden van de spelers. Een goede Special Devil of Flame moet goed in een groep kunnen functioneren. Dat betekent kunnen samen spelen, kunnen luisteren naar coaches en iets kunnen opnemen van hen. Zo creëren we hechte teams en perfecte ambassadeurs voor het G-voetbal in België.”

Piet den Boer wordt bondscoach van één van de 4 ploegen van de Special Devils en Flames

De Special Devils en Flames krijgen ook officiële bondscoaches en zullen elke twee maanden samen trainen in het Belgian Football Centre in Tubeke. De Voetbalbond en Special Olympics Belgium stelden een tienkoppige staf samen. Elk van de vier teams bestaat net als de Rode Duivels en Red Flames uit een hoofdcoach en een of meerdere assistent-trainers. Eén verschil: elke bondscoach van de Special Devils en Flames heeft ervaring in het begeleiden van mensen met een beperking. Piet den Boer, de bekendste naam in de staf van de Special Devils en al jaren ambassadeur van SOB, zal het team van spelers met en zonder verstandelijke beperking leiden samen met Annelies Meybosch. Jonas Heuts (niveau 2), Koen Van Kemseke (niveau 3) en An Blaublomme (het damesteam, de Special Flames) zijn de andere bondscoaches.

Op zondag 26 januari, vond de allereerste training plaats in aanwezigheid van Roberto Martinez en Ives Serneels.

Elke Dirickx – Lommel United WS (Dames)
Jelle Renders –  KVV Thes Sport Tenssenderlo