Stad Lommel breidt kernwinkelgebied uit en geeft extra subsidie aan nieuwe horecazaken zoals o.a. muziekcafés, tapas- en cocktailbars en belevingsrestaurants.

Met een uitbreiding van het kernwinkelgebied en een verhoging van de Lommel Loont subsidie zet Stad Lommel een opvallende en belangrijke stap in het aantrekken van nieuwe handelaars en specifieke horecazaken. “Het kernwinkelgebied, de zone waarin handelaars aanspraak kunnen maken op de subsidies, breiden we uit met De Vryheyt en Vreyshorring tussen het Dorp en de Hees”, zegt burgemeester Bob Nijs. “Beide locaties sluiten naadloos aan op het handelscentrum. We zien nu al dat het zones zijn waar er interesse is om te investeren in handel en horeca.”

“De Vryheyt is een strategische verbindingsas tussen het Dorp, GlazenHuis, het Cultuurcentrum en het toekomstige jongerencentrum”, vervolgt schepen van middenstand Johan Bosmans. “Toerisme, cultuur en horeca versterken elkaar. Al die elementen zorgen voor beleving. Dat is net waar we in de postcoronatijd nood aan zullen hebben.”
Muziekcafés, tapas- en cocktailbars, dansclubs, belevingsrestaurants en meer
“Minstens zo belangrijk is een tweede nieuwe element in het Lommel Loont reglement. Nieuwe vestigingen in het kernwinkelgebied die actief zijn in een aantal specifieke horecasegmenten kunnen rekenen op een extra subsidie van € 5000,” zegt Johan Bosmans.

“We mikken dus op bepaalde types van horecazaken”, stelt burgemeester Bob Nijs. “Een taverne of restaurant met een wereldkeuken, een muziekcafé met rock, blues, jazz of liveoptredens, een dansclub, een vegetarisch of vegan restaurant, een tapasbar, een belevingsrestaurant of een cocktailbar. Een weldoordachte keuze, want het zijn deze types van zaken waar Lommel nood aan heeft. We geven ze hiermee een steuntje in de rug. De return is die extra beleving die het stadscentrum hierdoor krijgt.”
Het totaalbedrag aan subsidies voor starters in het kernwinkelgebied is nu opgelopen tot € 25.000. Ook de subsidies voor gevelrenovatie (€ 6000), de renovatie van bestaande leegstaande handelspanden (€ 6000) en de subsidie voor het starten van een handelszaak (€ 8000) behouden hun plek in het Lommel Loont reglement.

Het nieuwe reglement loopt t.e.m. 31/12/2024