En toen kwamen de Engelsen eraan!
De tentoonstelling ‘Toen kwamen de Engelsen eraan!’ gaat over de bevrijding van Lommel in september 1944, 75 jaar geleden. En u dient ‘Engelsen’ te begrijpen als ‘Britten’. De expo start met de slag om Hechtel en de bevrijding van brug 9 in Lommel-Barrier. Natuurlijk komt het verhaal van de gijzelaars bij de kerk en de kliniek aan bod, net als de tragische dood van Martinus Van Gurp. Aangrijpend zijn de ervaringen van Lommelaren die alles vanop de eerste rij meemaakten.

De tentoonstelling is een realisatie van Erfgoed Lommel i.s.m. de Heemkundige Kring van Hechtel-Eksel. Soldaten van de 231ste Infanterie van de Irish Guards onder leiding van J.O.E. Vandeleur op Brug 9 in Lommel-Barrier (©Collectie Imperial War Museum, Londen)Waar? Erfgoedhuis De Barrier, Luikersteenweg 244, Lommel
Wanneer? Van zondag 8 september t.e.m. vrijdag 27 september 2019, elke dag van 13.30 u. tot 17 u.
Toegang GRATIS.

WANDELING
De Bevrijders achterna!
Tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september 2019 biedt Erfgoed Lommel u een wandeling aan langs de plaatsen in Lommel-Barrier die centraal gestaan hebben tijdens de herovering in september 1944 van Brug 9 – sedertdien ook wel JOE’s Bridge genoemd -, tevens de start van Operation Market Garden. De wandeling duurt ongeveer 2u. (lengte ongeveer 3 km) en start om 10.30u., om 11u., om 13 u., om 13.30u., om 15.30u. en om 16u. Het spannende verhaal van de herovering van Brug 9 wordt stap voor stap uit de doeken gedaan door ervaren gidsen en tevens in de namiddag opgeluisterd door leden van de toneelgroep Theatrier.
Start aan Erfgoedhuis De Barrier, Luikersteenweg 244, Lommel. Deelname is GRATIS en rolstoelgebruikers kunnen meewandelen.

PUBLICATIES
Leesvoer over de bevrijdingsmaand september ‘44
Erfgoed Lommel geeft een extra dik nummer uit van het tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’ (TLC) (ongeveer 100 bladzijden) dat volledig gewijd is aan de bevrijding van Lommel in september ’44. Wil u meer lezen over de bevrijdingsmaand? Schaf u dan ook de lijvige brochure ‘Eindelijk vrij!’ (ongeveer 80 bladzijden) aan met de geschiedenis van de operatie ‘Hurry On’, zijnde de bevrijding van Noord-Limburg en het aangrenzende deel van Noord-Brabant.
Beide publicaties zijn te koop in het Erfgoedhuis De Barrier, Luikersteenweg 244, 3920 Lommel, tijdens de tentoonstelling ‘Toen kwamen de Engelsen eraan!’, elke dag van 8 tot en met 27 september van 13.30 u. tot 17 u..
Het exemplaar van TLC kost 10 euro. De brochure ‘Eindelijk vrij!’ 7,5 euro. Voor beide brochures samen betaalt u tijdens de tentoonstelling slechts 15 euro! Voor abonnees van Te Lomelle op die Campine zijn beide brochures gratis.