Tentoonstelling ‘Woman@War’ op Duitse Oorlogsbegraafplaats Lommel

In augustus opent Huis Over Grenzen – een jeugd- en ontmoetingscentrum in Lommel, België – een nieuwe openluchttentoonstelling onder de titel “Women@War”. Gelegen naast de grootste Duitse oorlogsbegraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in West-Europa en aangesloten op het uitgebreide fietsroutenetwerk van Limburg, verbindt deze plek het verleden met het heden.

De fototentoonstelling, die gratis toegankelijk is voor het publiek, kiest voor een ietwat andere en ongebruikelijke invalshoek. Het centrale motief: de rol en de acties van vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van geselecteerde biografieën van in Lommel begraven vrouwen, wordt de complexiteit van het onderwerp op een tastbare manier gepresenteerd. Grote fotopanelen, gerangschikt in een cirkel, brengen de bijbehorende verhalen bijna tot leven, die in de begeleidende brochure kunnen worden gelezen. Dus voel je vrij om zelf in de wereld van vrouwen in de Tweede Wereldoorlog te stappen.

De nieuwe tentoonstelling is een idee van twee Duitstalige ESC-vrijwilligers Luise Jacob en Lea Ableitner, die tijdens hun vrijwillige sociale jaar bij Huis Over Grenzen iets voor zichzelf wilden beginnen. De opening van de tentoonstelling en dus het begin van hun project markeert tevens het einde van hun eenjarig verblijf in het buitenland in België.

Huis Over Grenzen is als groepsaccommodatie en ontmoetingscentrum, gelegen vlak naast de Duitse oorlogsbegraafplaats van Lommel, verbonden aan de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. In tegenstelling tot het onderhouden van de oorlogsgraven is Huis Over Grenzen opgericht met een educatieve functie om historische en politieke bewustwording te bevorderen. Zo worden er in Lommel voor zowel binnenlandse als buitenlandse school- of jeugdgroepen en volwassenen projecten, workshops en internationale ontmoetingen georganiseerd. Deze ontmoetingen staan in het teken van vredes- en herinneringseducatie en kunnen een dagbezoek of een meerdaags verblijf omvatten.

Duitse militaire begraafplaats
Huis Over Grenzen
Dodenveldstraat 30
Lommel