Vanuit de appreciatie voor en de goede samenwerking met de Lommelse zorginstellingen en Erfgoed Lommel, groeide het idee om cultuur en zorg te verbinden en een creatief reminiscentiespel samen te stellen.

Reminiscentie is een methode die gebruikt wordt in de ouderenzorg en die je heel eenvoudig kan omschrijven als het gericht ophalen van betekenisvolle herinneringen.
Elk blik bevat 90 fotokaarten met bijpassende vragen als leidraad voor een tof gesprek. De vragen behandelen 6 thema’s: Geloof & feestdagen, Mijn thuis, Lommel, Mijn kindertijd, Beroep & vrijetijd en Verliefd, getrouwd & kinderen.
Terugblik is een spel van en voor de Lommelaar. Er is dan ook zoveel mogelijk gebruik gemaakt van foto’s die door inwoners van Lommel werden ingezonden, als aanvulling op het rijke beeldmateriaal van Erfgoed Lommel en het Huis van Alijn.

Er zijn in totaal 22 exemplaren gemaakt, die verdeeld werden onder de vier Lommelse
woonzorgcentra (Hoevezavel, Kapittelhof, Ploegdries en De Bekelaar) en Dienstencentrum ‘t Trefpunt, die ze kan uitlenen aan de mantelzorgers. Mantelzorgers kunnen de Terugblikken eveneens uitlenen bij het cultuurcentrum en binnenkort ook bij de bibliotheek.
Schepenen Nancy Bleys (Zorg en ZorgGroep), Karel Wieërs (Erfgoed) en Peter Vanderkrieken (Cultuur) zijn enthousiast over deze mooie samenwerking binnen Stad Lommel. “We wensen iedereen veel plezier met het Terugblik en hopen dat het aanleiding kan zijn tot tal van fijne gesprekken en het ophalen van mooie herinneringen”.