Dit weekend (15 en 16 oktober) is het Dag van de Trage Weg. In Lommel kunnen wandelaars verschillende mooie trage wegen ontdekken via uitgestippelde routes van 5, 15 en 20 kilometer. En er is extra goed nieuws: naast de 15 bestaande trage wegen worden er nog eens 30 bekend gemaakt.

Dag van de Trage Weg

Op de Dag van de Trage Weg gaan duizenden wandelaars, fietsers, kinderen en andere levensgenieters op pad in ons land: langs bekende, onbekende en zelfs bedreigde paadjes, langs historische wegen of nieuwe doorsteken. Ook Lommel doet mee. Schepen van natuur Joris Mertens: “We stippelden drie mooie wandelroutes uit die je leiden langs verschillende trage wegen. De routes zijn eerder avontuurlijk, dus stevige stapschoenen zijn aangeraden. Je kan kiezen tussen een route van 5, 15 of 20 kilometer. Vertrek en aankomst zijn steeds aan het station.”

De routes worden op 15 en 16 oktober ingewandeld, maar de uitgestippelde wandelingen blijven beschikbaar. Je kan ze dus ook later gaan ontdekken. De plannetjes zijn beschikbaar op www.lommel.be/tragewegen

30 nieuwe trage wegen

Trage wegen zijn een verzamelterm voor alle wegen die hoofdzakelijk dienen voor wandelaars, fietsers, ruiters en lopers. Het kan gaan om verharde en om onverharde wegen. Iedereen mag trage wegen gebruiken, zolang ze zich maar “traag” verplaatsen. Het zijn kortere, veiligere of aangenamere verbindingen op weg naar school, werk, de winkel of hobby’s. Maar evengoed zijn het extra paden om met de hond te wandelen of een frisse neus te halen.

In Lommel worden de trage wegen opgewaardeerd en bekend gemaakt via een uniform naambordje. Ook komen er nieuwe trage verbindingen daar waar missing links bestaan voor functionele en recreatieve verplaatsingen. Schepen Joris Mertens: “Naast de 15 trage wegen die we vorig jaar bekend maakten, komen er nu nog eens 30 bij. Ze krijgen binnenkort allemaal een eigen naambordje. De naam is steeds afgeleid van een historische plaatsnaam of gebruiksnaam. Daarnaast willen we op middellange termijn nog eens 10 trage wegen realiseren. Het gaat dan om nieuwe wegen en om bestaande trage wegen die we opwaarderen.”

Burgemeester Bob Nijs: “We krijgen heel wat positieve reacties van inwoners over de naamborden. Ze vinden het verhelderend en voelen zich comfortabel om de weg te gebruiken. In het verleden was er al eens twijfel of je er wel mocht komen. Ook schoolgaande jongeren hebben de paadjes ontdekt. Zij gebruiken ze als korte doorsteek van of naar school.”